Doç. Dr. Gökoğlu, yaklaşık 1 yıldır Antalya'daki tekne faaliyetlerinin yoğun olduğu koylarda dalış yaparak incelemelerde bulundu. Nesli tükenmekte olan canlıların yer aldığı "kırmızı liste"de bulunan posidonya çayırlarının gelişimini inceleyen Gökoğlu, teknelerin çapa ve zincirlerinin oluşturduğu tahribatı görüntüledi.
Gökoğlu, Antalya bölgesindeki Sıçan Adası, Phaselis, Üç Adalar, Olimpos bölgelerinde yoğun olarak tekne aktivitelerinin yapıldığını söyledi. Teknelerin bu bölgelere yanaştığı zaman çapa atmak zorunda kaldığını dile getiren Gökoğlu, çapalarda çok uzun zincirler kullandığını ifade etti. Tekne çapaları ve zincirin deniz dibindeki büyük bir alanı ezdiğine dikkati çeken Gökoğlu, bunun neticesinde deniz ekosisteminin büyük zarar gördüğünü anlattı. - "Deniz çayırlarının yüzde 80'i yok olmuş durumda"Posidonya çayırlarının dünyada "kırmızı liste"de olduğunun altını çizen Gökoğlu, şöyle devam etti:
"Posidonya çayırları, deniz ekosistemi için büyük önem taşıyor. Teknelerin çapalarının atıldığı anda ve alınması sırasında zincirler denizin dibini sürüyor. Bu sırada da çayırlar büyük tahribata uğruyor. En önemli örneğini Sıçan Adası çevresinde görüyoruz. Ada'nın batı tarafı birkaç yıl öncesine kadar tamamen bu çayırlarla kaplıyken, şu anda bir kısmı yaşam mücadelesi veriyor. Çok yakında onlar da yok olup gidecek. Çayırların yüzde 80'i yok olmuş durumda."
Çayırları korumak için acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan Gökoğlu, "Turizm hareketliliğinin çok olduğu Antalya'daki koylarda 'Akdeniz'in akciğerleri' diye bilinen posidonya çayırları, teknelerin çapaları ve zincirleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tahribat devam ederse balıklar için saklanma, beslenme ve yumurtlama alanlarını oluşturan, suya oksijen veren denizlerimizdeki çayırların nesli tükenecek ve Akdeniz'in dibi çölleşecek" dedi.
Bu konuda ilgili makamlara yazı yazdıklarını anlatan Gökoğlu, "Turizm elbette devam etmeli ancak teknelerin zincir atmaları engellenmeli. Kazıklama ya da tonozlama sistemi yapılmalı. Tekneler buralara bağlanmalı. Bütün Akdeniz ülkeleri bu çayırları son derece iyi korurken, bizim hoyratça yok etmemiz üzücü" ifadelerini kullandı.Gökoğlu, çapaların sadece çayırlara değil, deniz dibindeki tarihi kalıntılara da büyük zarar verdiğini sözlerine ekledi.
Deniz Haber Ajansı