• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

Akyatan Gölü'nü kurtarma çabaları

Akyatan Gölü'nü kurtarma çabaları
Dünyanın en önemli lagünleri arasında yer alan Adana'nın Karataş İlçesi'nde bulunan Akyatan Gölü'nün, acilen yönetim planına kavuşturulması gerektiği bildirildi.
Akyatan Gölü'nü kurtarma çabalarıTürkiye'nin en büyük, dünyanın ise en önemli lagünleri arasında yer alan Adana'nın Karataş İlçesi'nde bulunan Akyatan Gölü'nün, acilen yönetim planına kavuşturulması gerektiği bildirildi.
     
     
     Orman Genel Müdürlüğü'nün 1987 yılında Yaban Hayatı Koruma ve Üretme Sahası olarak belirlediği, 1994 yılında da Ramsar Sözleşmesi ile korumayı taahhüt ettiği Akyatan Gölü, Devlet Su İşleri'nin sulak alanları kurutma ve kanalizasyon çalışmalarının tehdidi altında bulunuyor. Çevresindeki zirai faaliyetlerin baskısı ve başta kimyasallar olmak üzere çeşitli atıkların tehdit ettiği, Doğu Akdeniz'in en temiz denizi ile el değmemiş 22 kilometrelik sahilinin hemen yanında olmasından ötürü de turizmcilerin göz diktiği Akyatan, barındırdığı 20 çeşit balık türü, kışın kuzey ülkelerinden gelen flamingolar ile ördek, kaz, pelikan, balıkçıllar ve martı gibi 250 çeşit kuşun besin kaynağı konumunda.
     
     
     10 bin yıl önce oluşmaya başladığı bilinen Akyatan Gölü, Adana Orman Bölge Müdürlüğü ile Orman Mühendisleri Odası'nın özel ilgisi altında. Gölün tehditlerden uzaklaştırılması ve kurtarılması için bölgede 2 yıldır fidan dikimini halen sürdürdüklerini belirten Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, "Akyatan Gölü ve oluşturduğumuz orman kuşlarından başka dünyada nesli tükenmekte olan turaç, geyik, sahili ile de yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas), adi deniz kaplumbağası (Caretta caretta) gibi hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. 20 çeşit balığı, 250 çeşit kuşu ve barındırdığı hayvanları ile bitki çeşidi bölgenin ekolojik dengesine çok önemli katkılar sağlıyor. O nedenle ülkenin zenginlik kaynağıdır. Bu yüzden buraya çok önem veriyoruz. Burada ekosistemi zenginleştirmek ve Akyatan Gölü ile el değmemiş sahili kurtarmak için 2 yıl önce ağaçlandırma çalışması başlattık ve halen sürüyor. Kumul ağaçlandırması projesi dünya literatürüne girmiştir. Güzel manzarası, barındırdığı yaban hayatı ve kuş gözleme, balık tutma ve avcılık gibi faaliyetler için ideal bir ortamdır. Foto safari için cazibe merkezidir" diye konuştu.
     
     
     Orman Mühendisleri Odası'nın temsilcilerinin de hazır bulunduğu gazeteciler için düzenlenen gezide, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, "Ramsar Sözleşmesi'ne imza atmış olan ülkemizin altına girdiği yükümlülüğü yerine getirmek amacındayız. Sahanın çok acilen bir yönetim planına ihtiyacı var" dedi.
     
Kaynak:İHA
Denizhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim