Times of London Gazetesi, Libya bandıralı "Al Entisar" adlı geminin, Suriye'li muhaliflere füze getirdiğini yazdı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, geminin İskenderun'a geldiğini doğruladı ve ''Balıkçı teknesi'' olduğu için, aranmadığını bildirdi. 52 metrelik gemideki 24 Libya'lıya da yurda giriş izni verildi.
İskenderun limanına gelen ve ''Balıkçı teknesi'' bildirimi yapan, 52 metre uzunluğundaki Libya bandıralı ''Al Entisar'' adlı gemi kafa karıştırdı. Gemiden 353 ton yük boşaltıldı. Dışişleri Bakanlığının özel izni ile de, Libya uyruklu 24 yolcusuna, yurda giriş izni verildi. 24 kişiden 23'ü, iki ay içinde ve farklı günlerde Türkiye'den ayrıldı.
Times of London gazetesi, ABD Kongre raporuna dayandırdığı bir haberinde ''Al Entisar'' adlı geminin İskenderun limanına, Suriyeli muhaliflere ulaştırılmak üzere, 400 ton ağarlığında, uçaksavar füzesi, RPG'ler ve MANPAD tipi füzeler boşalttığını ileri sürdü.
Bu haber üzerine CHP Hatay milletvekili Ali Ediboğlu, TBMM'ye bir önerge verdi. Gemiden inen 24 Libya vatandaşının 31 S 4262 plakalı minibüs ile, Antakya Oteline götürüldüğünü ve ''Cihat Toplantısı'' yapıldığını savunan Ediboğlu, gemiden indirilen silahları da, İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfının teslim alıp, Müslüman Kardeşler ve Özgür Suriye Ordusuna ulaştırdığı iddialarına cevap istedi.
ŞAHİN ''YARDIM MALZEMESİ'' DEDİ
Önergeyi cevaplayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Libya bandıralı geminin, 29 Ağustos günü İskenderun Limakport limanına yanaşıp, Bingazi'den getirdiği 353 ton giyecek, yiyecek ve tıbbi malzeme boşalttığını, alıcının da İHH Vakfı olduğunu açıkladı. Bakan Şahin, geminin boş ve yolcusuz olarak 3 Eylül günü Türkiye'den ayrıldığını vurguladı.
Dışişleri Bakanlığının, gemideki 24 Libya'lı için ülkemize çift transit giriş çıkış izni verilmesini istediğini de belirten Bakan, bu kişilerin yurda girdiğini ve 23'ünün,19 Ekim 2012 tarihine kadar farklı zamanlarda yurt dışına çıktıklarını, birinin ise halen Türkiye'de olduğunu açıkladı. Şahin, ''Gemi balıkçı teknesi olması nedeniyle ve denizde can güvenliği sözleşmesi uyarınca, denetimden muaftır. İnsani yardım malzemesi taşıdığı için denetlenmemiştir'' dedi.
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hatay'daki Yayladağ ve Cilevegözü sınır kapıları ile Hatay havalimanından son 6 ay içinde toplam 3 bin 210 yabancı uyruklu şahsın girdiğini de belirterek, bunlardan 158'inin ABD'li, 40'ının Yemen, 46'sının Afgan, 32'sinin Mısır, 174'ünün Fas ve geri kalanın da AB ülkelerinin vatandaşı olduğunu açıkladı. Hatay şehir merkezinde halen yabancı uyruklu 622 kişinin kaldığını da bildirdi.
Kaynak: Vatan Gazetesi