• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

Alanyalı teknecileri kriz vurdu, tur tekneleri satışa çıkarıldı

Alanyalı teknecileri kriz vurdu, tur tekneleri satışa çıkarıldı
Tur teknelerinin kendi aralarındaki rekabeti, sezonun kötü gitmesi ve oluşturulamayan havuz sistemi nedeniyle 70 tekneden çoğu battığı için satılığa çıkarılıyor. Satılığa çıkarılan teknelere 100 bin ile 5 milyon lira arasında fiyat veriliyor.

Alanya Yatçılar ve Gezi Tekneleri Kooperatifi Başkanı Yusuf Demirel, sektör olarak son 6-7 yıldan beri sürekli zarar ettiklerini belirtti. Bu yıl özellikle tekne sahiplerinin kendi aralarındaki rekabeti, sezonun kötü gitmesi ve oluşturulmak istenen havuz sisteminin kurulmamasından dolayı sektörde bulunan teknelerin zarar ettiği için battığını belirten Demirel, kendilerine üye olan irili ufaklı 70 tekneden çoğunun satılık olduğunu dile getirdi.

Avsallar Bölgesi’nde de ayrı bir kooperatife üye olan 10 civarında tekne bulunduğunu kaydeden Demirel, geçen sezonun genel anlamda çok kötü geçtiğini dile getirdi. Masraflarını çıkaramayan birçok tekne sahibi olduğunu belirten Demirel, bu nedenle batan sahiplerinin tekneleri satılığa çıkardığını söyledi. Demirel, rekabetin korkunç boyutlara ulaştığını, toplantılara ise çok sayıda tekne sahibinin katılmadığını söyledi. 

HAVUZ SİSTEMİNİ KURMAMIZ ŞART 

Havuz sistemini oluşturmak istediklerini ifade eden Demirel, bu sistemle tekne sahipleriyle makul bir fiyat belirleyerek tur düzenlemelerini sağlayacaklarını söyledi. Ancak bu sistemi bir türlü oluşturamadıklarını ifade eden Demirel, “Para kazanan tekneler var. Ancak tekne kapasitesi 100 kişilik olanlar 200 kişi alınca sürümden kazanıyor. Kapasiteye uyanlar kazanamıyor. Burada denetim eksikliği de var. ‘Hepsini ben kazanayım’ mantığı var bazı teknelerde. Böyle olunca çoğu tekneler de sezon kötü gidince batıyorlar. Batınca teknelerini satılığa çıkarıyorlar. Şuanda 70 tekneden çoğu satılık. 100 bin lira ile 5 milyon lira arasında satılık tekneler bulunuyor. Bu nedenle havuz sistemini bir an önce kurmamız ve bütün tekneleri kucaklayacak bir şekilde çalışmamız lazım” diye konuştu.

KREDİLERLE İŞİ GÖTÜRÜYORUZ

Banka kredileri çekerek ayakta kalmaya çalıştıklarını söyleyen Demirel, “Gelecek yıla bunu aşamazsak, bu böyle devam eder. Bunun için bütün tekne arkadaşları olarak bir araya gelerek bunun çözümünü masaya yatırmamız lazım. Bu böyle gitmez” şeklinde konuştu. Öte yandan bu yıl sezonun bitmesiyle birçok teknenin bakıma alınırken, bazı küçük tekneciler de kendi imkânlarıyla teknelerine bakım yapıyor. Alanya’da tersane olmadığı için bakım için Antalya ve Manavgat’a götürdüklerini belirten Demirel şöyle devam etti: “Tersane boyası, kalafat, makine kontrolü, ahşap kontrolü yapılması için büyük giderlerimiz var. Bütün bunları da çektiğimiz kredilerle yapmaya çalışıyoruz. Denizi ve denizciliği çok seviyoruz. Bu nedenle bu işi severek yapıyoruz. Yoksa yapılacak bir iş değil. Alışkanlık haline geldi. Bırakamıyoruz.”

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim