• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 27 °C
  • Antalya 26 °C
  • Muğla 23 °C
  • Çanakkale 22 °C

Albayrak Grubu, Gambiya’nın en büyük limanını yapacak

Albayrak Grubu, Gambiya’nın en büyük limanını yapacak
Orta Afrika’nın en önemli limanlarının işletmesini üstlenen Albayrak Grubu, Gambiya’nın en büyük ve en modern limanını yapacak.

Tür­kiye’de Trabzon Limanı ile sektöre giren Albayrak Grubu, hemen ardından Somali’deki Mogadişu Limanını 2014’te 20 yıllığına, sonrasında Batı Afrika’nın dünyaya açılan ka­pısı Gine’deki Conakry Lima­nı’nın işletimini 25 yıllığına devralmış, 500 milyon dolar­lık yenileme ve genişleme ya­tırımını başlatmıştı. Son ola­rak Kongo’daki Pointe-Noire Limanı’nı 25 yıllığına üstle­nen Albayrak Grubu, rotasına şimdi de Gambiya’ya çevirdi. Geçen yıl ihaleye çıkan, arala­rında Fransız, Suudi Arabis­tan ve Fas’ın en büyük liman gruplarının da olduğu şirket­ler arasından çıkarak kaza­nan Albayrak, Gambiya’nın en önemli limanını işletmek için birkaç gün içinde anlaş­ma imzalayacak.

Albayrak’ın listesine dahil olacak proje Banjul Limanı ve Sanyang Derin Deniz Lima­nı. Anlaşma 2 önemli projeyi kapsıyor. Albayrak öncelikle var olan mevcut ülkenin tek ticaret limanı olan Banjul’u modernize edecek, aynı an­da da sıfırdan yapılacak olan Sanyang Limanı’nın temelini atacak. 6 yılda hizmete başla­yacak olan yeni limana kadar Banjul, faaliyetlerine devam edecek. Bunun için de Albay­rak, eski limana 20 milyon euroluk yatırım yapacak. Ar­dından 30 yıl işleteceği San­yang limanı’nı tamamlaya­cak. Sanyang bölgesinde in­şa edilecek yeni limanda asıl hedef, aslında geçmiş yıllarda Senegal’e kaçan gemileri geri çekmek. Zira eski ve yatırım­dan uzak kalan tek limana sa­hip Gambiya, birçok şirketin de geçmiş yıllarda radarından çıkmış durumdaydı.

Albayrak’ın hedefiyle San­yang Limanı’nda konteyner­lerin terminal operasyonları, genel kargo, Ro-Ro, kuru dök­me yük, sıvı dökme yük operas­yonlarına sahip olacak. Pro­jeyle Sanyang Limanı’nın in­şasına kadar Banjul Limanı rehabilite edilecek, Sanyang Limanı faaliyete geçtikten sonra Banjul liman alanı gay­rimenkul olarak inşa edilecek. Sanyang Limanı projesi 3 farklı fazda inşa edilecek. İlk faz 5 yıl­lık süreçte 253 milyon euroluk, ikinci faz 2029-2038 arasında 145 milyon euroluk, son faz ise 2039-2053 yılları arasında 207 milyon euroluk yatırımla top­lamda 605 milyon euroya mal olacak. Proje tamamlandığın­da ise yatırım miktarı 850 mil­yon euro ve üstünde olacak. Tahminen bu tutarın 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Banjul Limanı’nın 6 yıl son­ra faaliyetine son vermesi, bölgede yeni bir yaşam alanı­nın da başlaması demek. Bu­rada oluşacak yaklaşık 100 bin metrekarelik alana kurulacak küçük bir kent inşa edilecek. Restoranlardan müzelere ka­dar sosyal yapısı güçlü olacak olan projede detaylar henüz belli değil ancak Gambiya’nın en lüks ve modern projesi ola­cağı aşikar.

Albayrak’ın Gam­biya’daki hedefi biraz da Gi­ne’deki çalışmayı ülkeye ge­tirmek. Zira Gine’de Albayrak Grubu liman işletmeciliğinin yanı sıra temizlik ve katı atık hizmetlerinden toplu taşıma­ya, inşaattan tarıma kadar bir­çok alanda faaliyete gösteri­yor. Albayrak, limanla girdiği Gambiya’ya diğer sektörleri de götürmek istiyor ve yeni bir ekosistem kurmayı ve yerel üretimi destekleyecek alanla­ra yoğunlaşmayı planlıyor.(Dünya.com)

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim