İzmir'i mega yat ve tekne imalatında dünya markası yapacak olan Aliağa ilçesindeki Çaltıdere tekne imal ve çekek yeri bölgesi için tahsise çıkıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü, Çaltıdere köyünde devletin hüküm ve tasarrufu altındaki 1200 dönüm yüzölçümlü taşınmaz üzerinde tekne imal ve çekek yeri için tahsis duyurusu yaptı. Resmî Gazete'de bugün yayımlanan duyuru doğrultusunda ayrıca Muğla'nın Milas ilçesi Ören beldesinde bulunan 283 bin 71 metrekare alanda da tekne imal ve çekek yeri kurulması öngörülüyor.
Aliağa'da bu konuda yatırım yapmak isteyen kooperatifler, 20 gün içinde Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'ne başvuracak. Müracaatlar, süre bitiminden itibaren 10 iş günü içerisinde, duyuruda belirtilen esaslar dahilinde değerlendirilecek ve uygun görülen yatırımcıların işlemleri, Hazine Taşınmazlarının Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yeri Yatırımlarına Tahsisine İlişkin Yönetmelik'te belirtilen esaslara göre sonuçlandırılacak. Yatırımcı tarafından kurulacak tesise ait ön fizibilite raporu, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak değerlendirmede esas alınacak ve kooperatiflere öncelik verilecek. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan yatırımcı, bütün bilgi ve belgelerle birlikte 30 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilmesi ve katılım payı üzerinden arttırma ihalesi yapılmak üzere Maliye Bakanlığı'na bildirilecek.
‘TAHSİS İZMİR'İ MEGA YAT ÜRETİMİNDE ÜST SEVİYELERE TAŞIYACAK’
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, tahsis duyurusunu sevinçle karşıladıklarını belirterek, Çaltıdere'deki yatırımlarla beraber İzmir'in, mega yat ve teknede dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi. Türkiye'nin mega yat yapımı konusunda önemli mesafe aldığını ifade eden Öztürk, "Geçen yıl ülkemiz, toplam 120 metre uzunlukta 70 adet yat siparişi alarak dünya üçüncülüğünü korudu. Çaltıdere projesi de bu yükselişe hız verecek. Çaltıdere, hem imalat hem de çekek yeri konusunda bölgemizdeki önemli bir eksiği tamamlayacak. Yaklaşık 1200 dönüm alanda kurulacak Çaltıdere Tekne İmal ve Çekek Bölgesi'nde, 150 firma imalat gerçekleştirebilecek. Binlerce kişiye istihdam sağlanacak. Tekne imalatı sayesinde bölge ekonomimiz canlanacak. Yatırımın daha küçük alanda başlayıp fazlar şeklinde gerçekleşmesiyle projenin daha hızlı ilerleyeceğini düşünüyoruz. Kurulacak bölge, tekne ve yat imalatının yanısıra bakım ve onarım işlevini de yerine getirecek." diye konuştu.
İMEAK DTO İzmir Şubesi olarak İzmir'i tekne imalat merkezi yapmak için çalıştıklarını belirten Öztürk, şöyle devam etti: "İzmir'i, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Anadolu'nun tekne üretim merkezi haline getirebiliriz. Bunun için İzmir'e özgü tekne tasarımı ve üretimi için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi Yat Tasarım Yüksek Lisans Bölümü ile görüşmeler yaptık. Tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Bu hayalimizi, Çaltıdere'de faaliyet gösteren tekne imalatçılarıyla birlikte yapacağız."
DENİZ HABER AJANSI