İzmir'in liman ve gemi söküm bölgesi olarak gelişen ilçesi Aliağa Çaltıdere'deki bin 200 dönümde 130 yat üreticisinin faaliyet göstereceği büyük bir yat üretim merkezi yapmak için harekete geçen S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin (YATEK) projesi, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından onaylandı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile kira sözleşmesi de yapıldı
Bin 200 dönümlük arazi
Çaltıdere'de yat üretim merkezinin kurulacağı bin 200 dönüm büyüklüğündeki araziyle ilgili kira sözleşmesi de Milli Emlak ile yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'nün proje ile ilgili altyapıyı hazırladığını belirten YATEK Başkanı Aslan Bilgi, yat üretim merkezinin Türkiye'nin en büyük ve dünyanın sayılı merkezlerinden biri olacağını ifade etti.
Denizcinin ilk adresi olacak
Kurulacak yat üretim merkezinin Ege Bölgesi'nde sektörün önünü açacağını ifade eden YATEK Başkanı Aslan Bilgi, "Çaltıdere Yat Üretim Merkezi Projesi, tekne ve yat imalatında Türkiye'ye basamak atlatacak ve bölgeyi Kuzey Ege Limanlar ve Marinalar Projesi'nde olmazsa olmaz bir bölge haline getirecek. Buraya Avrupa'dan da mega yatlar bakım için gelecek. 2 metre ile 80 metreye kadar yatların ve teknelerin bakımı ve üretimi yapılacak. Kuru havuzu, kızak sistemi, travel lift sistemleri ile bot şov fuar alanının da olduğu tekne ve yat sektöründe birinci tedarik adresi olacak" dedi.
3 bin kişiye istihdam
Mega yat üretiminde Türkiye'nin dünya liderliğine oynadığını ve dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirten Bilgi, "Burası dünya çapında bir yer olacak. En az 3 bin kişiye istihdam sağlayacak olan merkez aynı zamanda gemi inşa mühendisliğinde okuyan öğrenciler için önemli bir staj alanı olacak" dedi. Bilgi bunun yanında dolgu ve altyapı çalışmalarında da devletin katkılarını beklediklerini söyledi.
Kirli oyun bozulacak
Avrupa'nın en büyük mega yat üretim merkezinin kurulmasıyla küresel sermayenin Türkiye'yi ikinci el tekne hurdalığına dönüştürmek için oynadığı kirli oyunun da önüne geçileceğini belirten Bilgi, "Şu anda İzmir'de merdiven altında dağınık ve denizle bağlantısı olmayan birçok yerde tekne üretimi yapılıyor. Devletimizin de büyük katkı koyduğu bu büyük proje, sektörümüz için kaçırılmaz bir fırsat. Her kesimin katkı koyması gerekiyor. Bu proje, yat imalatında dünyada üçüncü sırada olan Türkiye'nin yükselişinin önüne geçmek isteyen küresel sermaye güçlerinin tuzağını da bozmuş olacak. Çünkü bu güçler, Avrupa ve Amerika'daki yat sektörünü krizden kurtarmak için ellerindeki hurdaya çıkmış tekneleri Türkiye'de pazarlamaya çalışıyor. Türkiye'yi ikinci el tekne hurdalığına dönüştürmelerine izin vermeyeceğiz. Onların bu kirli oyununu bozacağız" dedi.
"Bölgeye büyük faydası olacak"
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, projenin bakanlık tarafından onaylanmasının bölgenin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yat üretim merkezinin bir an önce faaliyete geçmesini isteyen Saka, "Olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Merkezin planlı ve uygun bir şekilde yapılmasının bölgeye büyük faydası olacak. Buraya zanaatkarlar, firmalar gelir. Öğrencilerimiz için staj imkanı olur. En önemlisi de istihdama büyük katkısı olur" diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı