İzmir Aliağa yakınlarındaki Çaltılıdere köyünde bulunan sulak alanda yat imalat tesislerinin yapımına başlandı.
Yüzyıllardır göçmen kuşların uğrak alanı olan bölge aynı zamanda Aliağa, Şakran hatta Manisa'dan bile gelen yurttaşların denize girdiği bir yer. Şimdi o sahilde iş makineleri gece gündüz çalışıyor.
KUŞLARIN YAŞAM ALANINA BETON DÖKÜLÜYOR
Demirçelik fabrikaları, petro kimya tesisleri, gübre sanayi, termik santraller gibi onlarca ağır ve kirletici sanayi kuruluşu ile adeta işgal edilen Aliağa'nın kuzeyinde yer alan sulak alan, suyu, havası, toprağı, tarım alanları kirletilmiş ilçenin nefes borularından birisi olarak niteleniyordu.
Yat imalat projesinin yapıldığı Çaltılıdere köyü daha öncede termik santral yapılması ile gündeme gelmişti. Projeye gündeme geldiği andan itibaren karşı çıkan Şakranlılar bölgede antik çağdan kalma kalıntıların bulunduğunu ve küçük balıkların yumurtlama alanı olduğunu dile getiriyordu.
Projenin iptal edilmesi ile ilgili Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı, Çevre İl Müdürlüğü ve birçok kuruma toplu dilekçeler gönderen Şakranlılar dilekçelerinde; “ÇED Raporunu hazırlayanlar kış ayları yerine yaz aylarında araştırsalardı milyarlarca yavru balığı ve küçük balığı bu koyda görebilirlerdi” demişti.
2015 YILINDAKİ İNCELEME VE "SULAK ALAN" TUTANAĞI
Mahalli Sulak Alan Komisyonunun 25 Kasım 2015 yılında yapılan toplantısında bölgenin "Mahalli sulak alan" olarak değerlendirilmek üzere inceleme yapılmasına karar verilmiş, 15 gün sonra Dokuz Eylül Üniversitesi, İZSU ve İzmir İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet alanda incelemelerde bulunmuştu.
Bu incelenmenin ardından tutulan tutanakta şu ifadelere yer verildi:
"Sonuç olarak; Çaltılıdere Hacıahmet Koyunun tatlı-tuzlu su karışımından oluşan sulak çayırlar, sığ alanlar, algler ile su kuşlarına üreme, barınma ve yaşam alanı olarak "sulak alan niteliği" taşıyan bir alan olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir".
AKP İLÇE BAŞKANI İSTEDİ ALANIN KORUMASI KALDIRILDI
Göçmen kuşların da uğrak alanı olan sulak alanın yat imalat yeri haline getirilmesi sürecinde birçok skandal gelişme yaşandı. Tekne, yat imalat projesi 200 dönümlük bir sulak alanda gerçekleştirilmek istendiğinde bölgenin öncelikle sulak alan korumasından çıkarılması gündeme getirildi.
AKP İzmir Narlıdere İlçe Başkanı Aslan Bilgi'ye ait olan projenin ortaya çıkması ile birlikte defalarca Mahalli Sulak Alan Komisyonu'nun gündemine getirilen bölgenin sulak alan statüsünün kaldırılması talebi her seferinde reddedilmişti.
SON TOPLANTIDA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEKİMSER KALDI
Evrensel’de yer alan habere göre, 26 Ekim 2017 tarihinde yapılan İzmir Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplantısında İzmir Vali Yardımcısı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürünün de aralarında bulunduğu 8 kurul üyesinin “evet” oyuyla bölgenin sulak alan statüsü kaldırıldı. 16 üyeli komisyonda 8 “evet”, 5 “çekimser” ve 3 ”red” oyu kullanılırken daha önce alanla ilgili sulak alan tezini destekler yönde görüş oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu son toplantıda çekimser yönde oy kullandı. Komisyon bu kararına dayanak olarak Ege Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlatılan rapor gösterildi. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Kara, Prof. Dr. Şükran Çaklı, Prof. Dr. Celalettin Aydın ve Doç. Dr. Özgür Altan tarafından hazırlanan 24 Nisan 2017 tarihli raporda, “Hacıahmet Koyu, başta balıklar ve su kuşları olmak üzere gerek ekolojik değeri gerekse ticari değeri yüksek bitki ve hayvan çeşitliliği ile birçok tür için bir yaşama ortamı olma ve kendi kendini koruyabilme ve yenilenebilme özelliğini kaybetmiştir” denildi.
SÜMEN ALTI EDİLEN RAPOR
Öte yandan Ege Üniversitesinin bu raporundan önce Mahalli Sulak Alan komisyonunun bazı üyeleri tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerine hazırlatılan ve alanın sulak alan olduğunu ortaya koyan raporun sümenaltı edildiği iddiaları da o süreçte önemli tartışma konularından birisi oldu.
Projenin sahibi olan AKP'li Aslan Bilgi İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Başkanı olarak gazetelere verdiği bir röportajda “Dokuz Eylül Üniversitesinden istenen rapor yatırım için olumlu olmazsa Ege Üniversitesinden olumlu rapor alınacağını” dile getirmişti.
Üzerinde tarih ve sayısı bulunan birinci sayfanın görüntüsü olan bu raporun ortaya çıkarılması ile ilgili CİMER üzerinden yapılan girişimlere böyle bir raporun olmadığı, tarih ve sayısı verilen belgenin taslak olduğu yanıtı verildi.
SULAK ALAN BETONA GÖMÜLÜYOR
Eski Başbakanlardan Binali Yıldırım'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu dönemde açıkladığı 35 proje arasında yer alan yat imalat tesisi projesi için 135 bin metrekarelik bir alanın 133 bin metre karesinin betonla doldurulması ve buralara en az 86 adet imalathanenin inşaa edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında tekne bağlama yerleri, cami, futbol sahası, oyun parkı gibi yapılar da yer alacak.
DENİZ HABER AJANSI