Yüzücülerin iyi bildiği gibi, suda problemsiz bir şekilde ilerlemek, büyük oranda sürüklenmeye bağlı olarak biraz zor olabilir. Bu durum, denizaltılar için çok daha büyük bir sorundur.
ABD Deniz Kuvvetleri tarafından finanse edilen araştırmacılar ise buna bir çözüm bulmuşlar: 'bir baloncuk'. İşte bu araştırmacılar, Süperkavitasyon adını verdikleri yeni bir yöntem geliştiriyorlar.
Yeni denizaltının, soğuk savaş sırasında geliştirilen bir Sovyet teknolojisine dayandığı bildiriliyor. Suda sürüklenmekten kaynaklanan sorunlardan sakınmak için 'Süperkavitasyon' adını verdikleri yöntemle, bir hava baloncuğunun içine, bir sualtı gemisi saklanıyor. Esinlendikleri, Shakval adındaki Sovyet süperkavitasyon torpidosu da diğer geleneksel torpidolardan çok daha fazlası olan, saatte 370 km'ye veya daha fazla bir hıza ulaşabiliyordu.
Teorik olarak, bir süperkavitasyon gemisi, sualtında ses hızına ya da saatte yaklaşık 5,800km'ye ulaşabiliyor ve bu da bir Atlantik aşırı sualtı yolculuğunun süresini bir saatin altına, bir pasifik-aşırı yolculuğun süresini de 100 dakikanın altına düşürüyor…
Deniz Haber Ajansı