Anadolu Tersanesi’nin kendi tasarlayıp inşa ettiği 151 Sınıfı LCT Süratli Çıkarma Gemileri’nin yeni müşterisi Afrika oldu.
Tersane, adını açıklamadığı müşterisiyle iki adet iki adet süratli çıkarma gemisini içeren sözleşme imzalandığını açıkladı. Gemilerin iki yıl içinde tamamlanarak teslim edilmesi planlanıyor.
LCT’lerin özellikleri
Süratli çıkarma gemileri, kısa menzillerde tank, zırhlı muharebe aracı ve amfibi piyadeleri taşımak için özel olarak tasarlandı. 18 knot maksimum hızları ile sınıfında dünyanın en hızlı çıkarma gemisi olan LCT’ler sığ sulara kuru kapak atabilme yeteneğine sahip.
Deplasman : 1156 ton
Uzunluk : 79.9 metre
Genişlik : 11.7 metre
Mürettebat : 20
Öz savunma : 2 adet 25 mm ASELSAN Stop ve iki adet 12.7 mm mekanik top sistemi
Menzil : 1200 deniz mili (2222 km)
Kapasite : 200 ton kısıtlamasız operasyon ile yük taşıma kapasitesi, limandan limana 7 tank – 420 ton taşıma kapasitesi
Anadolu Tersanesi daha önce de Katar Donanması için üç farklı tipte toplam dört çıkarma gemisi inşa etmişti. Bir Süratli Amfibi Gemi (LCT), iki Mekanize Çıkarma Gemisi (LCM) ve bir Araç ve Personel Çıkarma Gemisi (LCVP) olmak üzere, toplamda dört çıkarma gemisi Anadolu Tersanesi’nin Tuzla’da bulunan yerleşkesinde inşa edildi.
22 aydı inşa edilen gemiler, Temmuz 2022’de başlayan altı haftalık personel eğitiminin tamamlanmasının ardından Katar Donanması’na teslim edilmişti. Yine Katar, Anadolu Tersanesi’nden iki adet açık deniz karakol gemisi satın almış ve Al Doha ile Al Shamal adını taşıyan gemilerin inşası 36 ayda tamamlanarak teslim edilmişti.
DENİZ HABER AJANSI