Mersin’in Anamur açıklarından yapılmak istenen balık çiftlikleriyle ilgili Danıştay 6. Dairesi kararını açıkladı.
Buna göre Danıştay, farklı alanlardan bilirkişilerin ayrıntılı inceleme yapmasını ve mahkemenin de ortaya çıkacak bilirkişi raporuna göre karar vermesini istedi.
DANIŞTAY DETAYLI İNCELEME İSTEDİ
Mersin'in Anamur ilçesinde Anamur burnu açıklarında kurulan balık çiftlikleriyle ilgili Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından ÇED raporunu iptali istemiyle ilgili dava açılmıştı. Yerel İdare Mahkemesi, ÇED iptali istemiyle açılan davayı reddederken yerel mahkemenin kararı Danıştay'a taşınmıştı.
Danıştay 6. Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak ayrıntılı bilirkişi incelemesi talep etti. Kararında yerel mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinde sadece su ürünleri ve deniz biyolojisi alanlarından uzmanlar olduğunu, coğrafya, harita, çevre mühendisliği alanlarından da uzmanların olacağı yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması ve konunun detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Danıştay 6. Dairesi, şu ifadelere yer verdi:
"Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine ilişkin Tebliğin ve 725 sayılı İlke Kararı uyarınca, hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile sit alanlarında ve sit alanlarına kıyısı bulunan koy ve körfezlerde su ürünleri üretim ve yetiştirme tesisi yapılamayacağı açıktır. Bununla birlikte ÇED süreci sonunda verilecek kararların yargısal denetimi yapılırken seçilecek bilirkişiler arasında çevre mühendisinin bulunması, diğer bilirkişilerin ise proje tanıtım dosyası veya ÇED raporunu hazırlayan kişilerin uzmanlık alanları ile dava dilekçesindeki iddialar da dikkate alınmak suretiyle projenin bulunduğu çevrenin özelliklerine göre belirlenmesi önemli bir gerekliliktir. Gerek ÇED raporunda belirtildiği gerekse bilirkişi raporuyla tespit edildiği üzere dava konusu proje alanı çevresinde sit alanları bulunmaktadır."
"YENİ BİR BİLİRKİŞİ RAPORU ALINMALI"
Mahkeme kararında hukuki isabet görülmediğinin belirtildiği, "Bu durumda idare mahkemesince çevre mühendisliği, harita mühendisliği biyoloji coğrafya ve su ürünleri bilim dalından seçilecek uzmanlardan oluşturulacak yeni bir bilirkişi heyetiyle mahalinde yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak proje alanının özellikleri ve tarafların iddiaları değerlendirilmek ve yukarıda yer verilen hususlarda ayrıca açıklığa kavuşturulmak üzere yeni bir bilirkişi raporu alınarak uyuşmazlığın esası hakkında yeniden bir karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup, karar dayanak alınabilecek nitelikte bulunmayan bilirkişi raporu esas alınarak verilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir" denildi.
“DANIŞTAY'IN KARARI SEVİNDİRİCİ”
Karara ilişkin açıklama yapan Anamur Çevre Platformu ise, Danıştay'ın bu kararının sevindirici olduğunu ifade ederek, teşekkür etti.
Açıklamada şunlar yer aldı:
“Anamur halkı ve denizde yaşayan canlılar için sevindirici haber, bu kez Danıştay’dan geldi. Ören açıklarında kurulması planlanan yedi adet balık çiftliği ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararlarına karşı Mersin İdare Mahkemeleri nezdinde MERÇED tarafından açılan ve kaybedilen davalardaki kararlar, Danıştay 6. Dairesi tarafından bozularak, yeniden keşif ve bilirkişi yapılmak üzere dosyalar ilgili mahkemelere iade edilmiştir. Böylece, yaklaşık üç yıldır süre gelen mücadelemizde yeniden umut ışığı doğmuştur. Doğanın, denizdeki canlıların ve bölge halkının lehine verilen kararlar nedeniyle, Danıştay’a teşekkür ederiz.”
DENİZ HABER AJANSI