• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 2 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 1 °C

Antalya'da Kasım ayında yavru caretta sürprizi yaşandı

Antalya'da Kasım ayında yavru caretta sürprizi yaşandı
Nesli tehlike altındaki türler arasındaki caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Antalya'daki yuvalama alanlarından Belek kumsalında bu yıl bir ilk yaşandı. Yavru çıkışı yaşanmayan bir yuvadan 30'a yakın yavru çıkarak denizle buluştu.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde nesli tehdit altındaki türler arasında bulunan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının, Akdeniz ülkeleri içerisindeki en büyük yuvalama alanı olan Belek Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Alanı'nda bir sürpriz yaşandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı ve Ekolojik Araştırmalar Derneği ekiplerinin kontrolünde 30 kilometrelik kumsalda bu yıl toplamda 3 bin 850 yuva ve bu yuvalardan çıkan 150 bini aşkın yavru caretta denizle buluşturuldu. Ekim ayı ilk haftası itibarıyla yaklaşık 50 kişiden oluşan EKAD, caretta sezonunun tamamlanmasıyla bölgedeki kamp alanından ayrılmadı. Yavru çıkışı olmayan ve bir otel önünde bulunan yuva ise tesis çalışanlarına emanet edildi. Bu yuvadan yavru çıkışı ise dün yaşandı.

EKİMDE SEZON BİTİYOR

Normalde caretta carettaların Temmuz sonu veya Ağustosun ilk haftası itibarıyla yuva yapma işlemini tamamladığını anlatan EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, “Bu yuva çok geç kaldı ve 24 Ağustos günü oluşmuştu. Yine yavruların yumurtalarından çıkıp denize gitmeleri süreci de eylül sonu veya en geç ekim ayı ilk haftasında tamamlanırdı ve biz de ekip olarak, ekim ayı ilk haftası sezonu kapatarak kamptan ayrılırdık. Fakat bu yıl 24 Ağustos'ta oluşan yuva kalmıştı" dedi.

TESİS ÇALIŞANLARINA EMANET EDİLMİŞ

Önceki yıllarda çok nadiren ekim ortasını bulabilen yavru çıkışları yaşandığını anlatan Canbolat, “Fakat KY-825 numaralı yuva geç oluştuğu için yavru çıkışı olmadı. Yuva Boğazkent'te bir otelin önündeydi ve son kontrolümüzde de biz yavru çıkışı belirlemedik. 'Ne olur ne olmaz, yavru çıkışı olabilir, zarar vermeyelim' diyerek de yuvayı kontrol amaçlı açmadık. İyi ki de açmamışız. Tesis önünde olduğundan, tesis çalışanlarını yuva konusunda bilgilendirdik. Onlar da takip etmişler ve 1 Kasım Pazartesi günü yuvadan ilk yavru çıkışını gözlemlemişler. Yaklaşık 30 yavru çıkışı yaşanmış" diye konuştu.

KASIM AYINDA RASTLANMADI

Yavru çıkışının hem DKMP hem de kendilerine bildirildiğini belirten Dr. Canbolat, bir-iki çıkış daha gerçekleşebileceğini belirterek, şunları söyledi:

“Normalde yavruların yuvalardan çıkışları eylül sonu, ekim ayı başında sona erer ve biz de sezonu kapatıp, kamptan ayrılırız. Kasım ayında daha önce ekip olarak hiç böyle bir yavru çıkışına rastlamadık. İlk defa şahit olduk. Tabi bunun sebebi yuvanın çok geç yapılması."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim