• BIST 10104.85
  • Altın 3183.009
  • Dolar 35.6703
  • Euro 37.4606
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 11 °C

Arkas Halı Koleksiyonu sergisi ziyarete açılıyor

Arkas Halı Koleksiyonu sergisi ziyarete açılıyor
Arkas, dördüncü sanat merkezini, Bornova’nın hem tarihi hem de mimarisiyle öne çıkan köşklerinden biri olan Mattheys Köşkü’nde açıyor.

Köşk ve sergi açılışı öncesi, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas, Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası, Arkas Sanat Danışmanı ve aynı zamanda Arkas’ın tüm mimari restorasyon çalışmalarını yöneten mimar Niko Filidis, basın toplantısında açıklamalarda bulunduktan sonra, Köşkü basın mensuplarıyla birlikte gezdiler.

İzmir’in sanat şehri olması vizyonuyla yıllardır sanata yatırım yapan Arkas, dördüncü sanat merkezini Bornova’nın tarihi ve mimarisiyle öne çıkan köşklerinden biri olan Mattheys Köşkü’nde açtı. Tarihinde Atatürk’ü ağırlayan, o dönemki ev sahibi Hortense Wood’un deyimiyle cumhuriyetin geleceğinin konuşulduğu iki asırlık köşkü aslına sadık kalınarak restore edip İzmir’e yeni bir sanat ve deneyim merkezi kazandıran Arkas, Arkas Sanat Bornova Arkas Halı Koleksiyonu’nu “16.-19. Yüzyıl Anadolu Halıları” sergisiyle sanatseverle buluşturdu.

Arkas Sanat Bornova’da, özellikle Batı Anadolu halıcılığının dünyaya tanıtılmasındaki katkılarını aktarmak amacıyla Arkas Halı Koleksiyonu’ndan derlenen seçkide, Batı ve Orta Anadolu’da, Uşak, Çanakkale, Bergama, Konya, Karapınar, Akhisar, Gördes, Kula ve Milas yörelerinde 16. ve 19. yüzyıllar arasında üretilmiş Anadolu halıları bir araya getirildi. Dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alan Arkas Koleksiyonu’dan derlenerek Arkas Sanat Bornova Mattheys Köşkü’nde örnekleri görülen el dokuması halılar, yaşadığımız coğrafyada yüzyıllardır devam eden dokumacılık geleneği sayesinde dünyadaki en iyi el halıları arasında kabul ediliyor. Mattheys Köşkü’nün her odasında farklı bir yöre ve konunun ele alındığı “16.-19. Yüzyıl Anadolu Halıları” sergisi, bu halıların tasarımı ve motif kullanımı açısından birbiriyle ilişkisini de ortaya koyuyor.

whatsapp-image-2023-04-27-at-15.17.30.jpeg

“İzmir sanat şehri olmalı”

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, “İzmir’in sanat şehri olmasını arzu ediyorum. 12 yıl içinde dördüncü sanat merkezimizi açıyoruz. Daha da devam eden projelerimiz var. Neyi, nerede sergilediğiniz önemli ve ben bir klasikçiyim. Bu amaçla Mattheys Köşkü’nde olduğu gibi nitelikli, tarihi değerleri olan yapıları aynı zamanda sanat merkezi olarak İzmir’in kültür sanat hayatına kazandırıyoruz. Böylelikle hem İzmir’in geçmişinin önemli tanıkları olan bu yapıların daha uzun yıllar var olmalarını sağlıyoruz hem de sanatı geniş kitlelerle paylaşma amacımızı yerine getirmiş oluyoruz” dedi.

Kendisinin de Mattheys Köşkü’ne komşu olduğunu, çocukluğunda bahçesinde oyunlar oynadıklarını anlatan Arkas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası da bizim evimiz gibi. Güzel hatıralarım var. Yıkılmaya yüz tutunca kıyamadım. Bu güzel binayı bir işlevle kente yeniden kazandırmak istedik. Bu tarihi köşkler gibi halı sanatı da unutulmaya yüz tutmuş. Biz unutulmaya başlayan sanatı ve tarihi-kültürel değerleri yaşatmaya çalışıyoruz. Halı da benim için büyük bir tutku ve bu topraklara ait çok önemli kültürel değer.”

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas da, Mattheys Köşkü’ndeki restorasyon çalışmaları ilerledikçe bahçenin maket evler ve yeşil alan düzenlemeleriyle Bornova’yı temsil eden bir yer haline gelmesini istediğini anlattı. Bernard Arkas, “240 yıl öncesinde olduğu gibi ihtişamlı günlerine geri dönen tarihi köşkün ağırlığına yaraşır şekilde bahçedeki esnek tasarımlı mekanları mekanları profesyonellere eğitim verilecek, alanında uzman konuşmacıların davet edilerek kültürel ortam ve tartışma yapılabilecek etkinlikler için değerlendirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-04-27-at-15.17.40.jpeg

Mattheys Köşkü’nün 2015 yılından itibaren 4 yıllık restorasyon sürecine imza atan Mimar Niko Filidis ise Bornova’ya aslına uygun bir mekan kazandırmak için sobalardan avizelere kadar evin orijinal haline sadık kalmaya çalıştıklarını ifade etti.

Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası da sergi hakkında bilgi verirken, “Arkas Halı Koleksiyonu, 30 yılı aşkın sürede bir araya getirilen, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan döneme ait halılardan oluşuyor. Klasik dönem Türk halıları, yöresel Anadolu halıları, Osmanlı Saray Halıları ve Kumkapı Halılarının nadide örneklerini bir araya getiren koleksiyon, kendi alanında dünyadaki en önemli halı koleksiyonları arasında gösteriliyor.

Arkas Sanat Bornova’da sergilenen 75 halı Uşak bölgesinden Holbein, Bellini, Lotto, yıldızlı Uşak, madalyonlu Uşak, Transilvanya halıları olarak bilinen sütunlu ve mihraplı seccadeler, Gördes, Bergama, Çanakkale, Konya, Milas, Akhisar yörelerine ait” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-04-27-at-15.17.46.jpeg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim