Şirketi tarafından Antalya'da düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Lucien Arkas, iki yıl önce Antalya'da faaliyete başladıklarını, iki yılda Antalya Limanındaki konteyner kapasitesini 5 binden 30 bine ulaştırdıklarını bildirdi.
Antalya'nın, coğrafi yapısı gereğin denizin, kara yolundan biraz uzak, demir yolundan da yoksun olduğunu belirten Arcas, Anadolu'daki yatırımcı ve ihracatçı şirketlerin taşıma maliyetlerini demir yoluyla düşürmeye çalıştıklarını kaydetti. Antalya'da demir yolu olmadığı için maliyetleri deniz yoluyla düşürmek istediklerini vurgulayan Arkas, şöyle konuştu:
''Antalya'da deniz yolu taşımacılığı kapasitesinin artmasını, Antalya Limanının bir ihracat kapısı olmasını arzuluyoruz. Arkas olarak 4 bin çalışanımızla Antalya'nın arkasında olur, gerekli yatırım ve desteği de veririz.'' Geçen yıl kruvaziyer (büyük yolcu gemisi) hizmetlerine İzmir'den başladıklarını vurgulayan Arkas, Antalya'ya da lüks yolcu gemisi seferleri düzenlemek istediklerini bildirdi.
Arkas, şunları kaydetti: ''İzmir'e geçen yıl kruvaziyer gemileri getirmeye başladık. İzmir'e gemilerin her seferinde Avrupa'dan 2-3 bin turist geliyor. Turistler otelde kalmaz. Kruvaziyer gemilerin bir çok faydası var. Hem esnafa, hem de ülke tanıtımına büyük katkısı var. 2008 yılından itibaren İzmir'den sonra Antalya Limanı'na da kruvaziyer gemiler getirmeyi planlıyoruz.''
EN BÜYÜK YATIRIM, LİMAN VE DEMİR YOLLARINA
Arkas grubu olarak en büyük yatırımları liman ve demir yollarına yaptıklarını ifade eden Lucien Arkas, ''Çünkü deniz güzel, gemi de önemli. limanlar olmadıktan sonra gemiler ne yapsın'' dedi Yükün İç Anadolu'ya daha ucuza getirilmesi gerektiğini vurgulayan Arkas, bunu da, deniz ve demir yolları bağlantısıyla gerçekleştirebileceklerini kaydetti. Arkas, şöyle devam etti:
''Limanlarla İç Anadolu'ya yükü, daha ucuz şekilde getirmemiz lazım. Anadolu'nun başka türlü kalkınması mümkün değil. Bunu da demir yoluyla yapabiliriz. Bu bakımdan yatırımlarımızı liman ve demir yollarına kaydırdık. Gemilerle de devam ediyoruz. Deniz ve demir yolu birlikte kullanılabilmeli. Anadolu'da istasyonlar yapıyor, bürolar kuruyoruz. Anadolu insanına İstanbul'a ve İzmir'e gelmeden orada iş yapma imkanı sağlamamız lazım. Kayseri, Konya, Erzurum, Gaziantep ve Eskişehir gibi yerlerde istasyonlarımız var. Şu anda 500 vagonumuz var. Vagon sayımız belki de bine çıkacak. İstasyon sayımız da 20'e ulaşabilir.'' Arkas Holding'in halen 17 gemisi bulunduğuna değinen Lucien Arkas, ''İnşa halinde, 320 milyon dolar değerinde 8 gemi siparişimiz var. Bu gemilerin her biri 30 milyon avro. Yeni gemilerimizin toplam yük taşıma kapasitesi ise 180 bin ton'' dedi.
Bu arada İzmir Limanı ihalesinin Mart ayında yapılacağını ifade eden Arkas, İzmir Limanı ihalesinin artık ertelenmeyeceğine inandığını belirtti. Denizcilik sektörünün teşviğe ihtiyacı olduğuna da vurgu yapan Arkas, ''Önceden bu sektöre teşvikler vardı. Ancak teşvikleri azalttılar. Bazen gemiyle fabrikayı eş tutuyorlar. Gemi ile fabrika aynı şey değil. Fabrikayı alıp götüremezsin ama gemi beğenmeyip başka yerde çalışır. Gemi nazlı kızlar gibidir. Onu hoş tutmak lazım'' şeklinde görüş bildirdi.
DenizHaber.Com.Tr