Ultra lüks yat imalatında dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Antalya Serbest Bölge'de, 16 yılda 319 lüks yat üretilerek mavi sularla buluşturuldu.
Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses'in yaptığı açıklamada, Antalya Serbest Bölge'de yat imalatının 2000 yılında başladığını ve sektörün hızla geliştiğini söyledi.
İlk 10 yılda 30 metreye kadar yat üretimi yapıldığını, yıllar geçtikçe yat boylarının büyüdüğünü ve şu anda 63 metreye kadar çıktığını anlatan Gürses, "Serbest bölgede artık neredeyse gemi boyunda yatlar üretiliyor. Şimdi 70-75 metre boylarda yat siparişleri görüşülüyor." diye konuştu.
Türkiye'nin şu anda lüks yat üretiminde İtalya ve ABD'den sonra dünyada üçüncü sırada bulunduğunu ifade eden Gürses, "Daha önce sıralama İtalya, ABD ve Hollanda şeklindeydi. Biz Hollanda'yı geçtik, İtalya ve ABD'den sonra üçüncü sıraya yerleştik. Bu sıralamada Antalya Serbest Bölge'nin katkısı çok büyük çünkü metraj olarak çok büyük projelere imza atmaya başladık." dedi.
Gürses, Antalya Serbest Bölge'de yat üretiminde 16'ncı yıla girildiğini belirterek, bu süre içinde 696 milyon dolar değerinde 319 yatın teslim edildiğini bildirdi. Bölgede şu anda 54 yat firması bulunduğunu, bunun 22'sinin yabancı sermayeli olduğunu kaydeden Gürses, ağırlıklı olarak Hollanda ve Alman sermayeli firmaların yer aldığını söyledi.
Yat imalatlarında yerlilik oranlarının ilk yıllarda yüzde 15 olduğunu, şu anda bu oranın yüzde 40'lara kadar çıktığını ifade eden Gürses, "Yat üretiminin ilk yıllarında tedarikin yüzde 85'i yurt dışından yapılıyordu, Türkiye'den sadece işçi ve kısım ahşap işleri kullanılıyordu. Şu anda elektrik ve su sisteminden mobilyalara, krom işçiliğinden laminanta kadar birçok malzeme ve proje Türkiye'den temin ediliyor." diye konuştu.
6 AYLIK DÖNEM
Zeki Gürses, yılın ilk 6 ayında 11 yatın teslim edildiğini, yılın ikinci yarısının yat tesliminde daha hareketli geçeceğini ve teslim edilen yat sayısının 40'lı rakamlara ulaşacağını kaydetti.
Gürses, yapımına başlanan 50 metre, 51 metre, 60 metre, 63 metre boylarında mega yatların bu yıl içinde denize indirileceğini, bunların da bölgenin ticaret hacmini çok yükselteceğini dile getirdi.
Serbest bölgede tüm sektörlerde 2016 yılının ilk 6 ayında toplam 320,1 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleştiğini ifade eden Gürses, 6 aylık ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gerilediğini kaydetti.
Ticaret hacmini etkileyen en önemli faktörlerden birinin yatların teslim süreçleri olduğunu anlatan Gürses, "Şu anda sadece rıhtımda teslim edilmeyi bekleyen 50 metrelik, 51 metrelik ve 60 metrelik 3 büyük boy yat bulunuyor. Bunların teslimi gerçekleştiği zaman ticaret hacmi rakamlarını çok yükseltecek." diye konuştu.
Yatların teslim dönemlerinin nisan-ekim aylarında yoğunlaştığını anlatan Gürses, "Çünkü müşteriler yatlarını yaz aylarında teslim alıp daha uzun süre kullanmak isterler." dedi.
Gürses, 2015 yılında bölgede 680 milyon dolar civarında ticaret hacmi gerçekleştiğini belirterek, bu sene sonuna kadar yıllık ticaret hacminin 750-800 milyon doları aşacağını düşündüğünü vurguladı.
Antalya Serbest Bölge'deki firmaların genelde sipariş üzerine yat ürettiğini, son dönemde askeri bot projelerinin de alındığını, Milli Savunma Bakanlığı ve bazı ülkeler özel askeri projeler üretildiğini ifade eden Gürses, "Bu anlamda ticari yüklü projeler var. Önümüzdeki dönemlerde hem lüks yat üretimi hem de bu projeler ticari anlamda bölgeyi daha yukarı seviyelere taşıyacak." diye konuştu.
BAKIM İŞİNE GİRMEMİZ GEREKİYOR
Yatların belirli sürelerde bakım ve onarımdan geçirilmesi gerektiğini, bu tür işlerin de bölgede yapılmasını arzu ettiklerini anlatan Gürses, şunları söyledi:
"Bakım işine girmemiz gerekiyor çünkü bu iş imalattan daha kısa sürüyor ve karlı. Bunun için hem tersane sayısını hem de açık alanlarını artırmamız için çalışmalarımız var. Bunları gerçekleştirirsek bakım onarım anlamında bölgemizde ciddi bir atılım yapılır. Akdeniz çanağında Yunanistan ve İtalya bakım onarımda ön plana çıkmış bölgeler. Bizim burada maliyet ve işçilik avantajımız var. Kalite olarak da onların altında değiliz."
BÜYÜK YATLARI DENİZE İNDİRMEK İÇİN ÖZEL PROJE
Antalya Serbest Bölge'de bulunan altyapı ile şu anda 50 metreye kadar yatların denize indirildiğini, daha büyük boydaki yatların denize indirilmesinde zorlanıldığını belirten Gürses, "Sektör öyle bir noktaya geldi ki 70 metrenin üzerinde siparişler alınıyor. Büyük boydaki yatların sayısı artınca imalatı tamamlanan yatların denize indirilmesi için özel bir havuz sistemi yapmayı düşünüyoruz. Konuyla ilgili projeyi Ekonomi Bakanlığına sunduk. Bu projeyi hayata geçirirsek 90 metreye kadar yatların hem imalatını hem de bakım onarımı Antalya Serbest Bölge'de yapma imkanına sahip olacağız." dedi.
Deniz Haber Ajansı