Kasım 2020’de ASFAT ile MSB arasında Ada sınıfını baz alan 2 adet açık deniz karakol gemisi için sözleşme imzalandı. Ağustos 2021’de ilk gemi (P-1220) TCG AKHİSAR’ın İstanbul Tersanesi’nde inşası başlarken, ikinci gemi (P-1221) TCG KOÇHİSAR’ın yapımı da yine İstanbul Tersanesi’nde Aralık 2022’de başladı. İki gemi de 23 Eylül 2023’te Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Pakistanlı mevkidaşı Anvar Ali Hayder’in katıldığı törenle aynı gün denize indirildi. Aynı gün denize indirilmesine rağmen iki OPV’nin inşasında dört aylık bir boşluk olduğu ve lider gemi Akhisar’ın Ağustos 2024’te teslim edilmesinin planlandığı açıklandı. Yakın gelecekte 8 adet daha Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisinin üretilmesi planlanıyor.
Şu ana kadar sadece iki ünite sipariş edilmiş olsa da ASFAT, 10 yeni OPV gereksinimi dışında diğer platformlar için 2024 yılında sözleşme imzalayacaklarından emin olduğunu söyledi. Türk Deniz Kuvvetleri, filosundaki küçük devriye botları/hızlı saldırı gemilerinden oluşan çekirdeği tamamlayacak yeni orta boy OPV’lere ve korvetlere duyulan ihtiyacı gerekçe göstererek, yaşlanan Burak sınıfını hizmetten çıkararak emekli etmeyi planlıyor.
her biri 3.700 kW sağlayan dört adet MAN 20V175D dizel motor ve her biri 1.000 kW sağlayan iki adet yerli üretim elektrik motoruyla CODELOD (Kombine Dizel Elektrikli veya Dizel) konfigürasyonunu temel alan bir tahrik sistemine sahip gemi, 24 knot’lık bir azami hıza seyredebiliyor. Buna ek olarak, 4500 deniz mili bir seyir menziline sahip Hisar sınıfı, ikmalsiz 21 gün denizde operasyon ve görev icra edebilecek Elektrik motorları düşük hızda devriye operasyonları için kullanılırken, dizel motorlar orta ve yüksek hızlar sağlıyor. Elektrik gücü dört dizel jeneratör tarafından sağlanmakta.
İstihbarat, keşif, gözetleme, özel harekat, denizde asimetrik harp gibi görevleri gerçekleştirmesi planlanan Hisar sınıfı gemiler, silah sistemlerinin yanında, bünyesinde taşıyabildiği ek vasıtalarla da ön plana çıkmaktadır. 10 ton taşıma kapasiteli helikopter pistine sahip olan Hisar sınıfı, 2 adet şişme bot, 1 adet deniz helikopteri, 1 adet GİHA da (Gemiye konuşlu İHA) taşıyabiliyor.
Savaş yönetim sistemi olarak ise MİLGEM’de olduğu gibi HAVELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli savaş yönetim sistemi olan GENESIS ADVENT SYS Hisar sınıfı gemilerde de yerini alacaktır. “Yerinde hazır” tasarım felsefesiyle geliştirilmekte olan Hisar sınıfı gemiler, sahip olduğu sensör yelpazesiyle sayesinde yüksek elektronik kabiliyetlere sahip.
Bir açık deniz karakol gemisine göre yüksek silah ve sensör yükü bulunan bu sınıfta, “Yerinde hazır” sistem mimarisiyle birlikte Hisar, UMTAS, Cirit gibi milli silah sistemleriyle hızlıca donatılabilecek kabiliyete sahiptir. Ayrıca, Ada sınıfı yani MİLGEM projesinin tasarımı baz alınması sayesinde bakımın ve idamenin daha kolay olması hedeflenmiştir. Böylece, personelin aşina olduğu ve onarım masraf/sürelerinin azaldığı bir tasarım ortaya konmuştur.
DENİZ HABER AJANSI