İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğrencileri ve Dekan Prof. Dr. Cemal Turan, yabancı balıkların baskınlığı konusunda, denizel biyoçeşitliliğin korunması ve küçük ölçekli balıkçılığın kalkındırılması amaçlı çalışma yaptıklarını kaydetti.
Kızıldeniz’den gelerek, özellikle yerel balıklar üzerinde baskın olan Balon ve Aslan balıklarıyla mücadele edilmediği takdirde gelecekte tehlikeli sonuçlarla karşılaşılacağını vurgulayan Dekan Cemal Turan, “Tüm yüzgeçleri zehirli, kolay kolay ölmeyen bir balık, eko sistemde yerel türlere en büyük zararı veren bir türlerden bir tanesi aslan balığı. Çok obur bir balık, devamlı yeme modunda, özellikle küçük kaya altındaki yerel balıkları kovalayıp yemektedir. Bunlarla mücadelede özellikle aslan balığı, balon balıkları ile ilgili mücadelelerimiz var” şeklinde konuştu.
Aslan balıklarının avcılığını ekonomiye kazandırılmasını teşvik edici çalışmalar yaptıklarını ifade eden Turan, “Bununla ilgili kampanyalar düzenlemekteyiz. Mesela aslan balıklarının ekonomiye kazandırılmasını teşvik etmekteyiz, bununla ilgili kampanyalar düzenlemekteyiz. 25 Haziran’da İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Ticaret Odası ve Tarım Orman Bakanlığı ile küçük ölçekli balıkçılar, uzatma ağcılarla birlikte aslan balığı yakalama etkinliği düzenlemekteyiz. Bunların ekonomiye dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalar, projeler oluşturmaktayız” ifadelerini kullandı.
DENİZ HABER AJANSI