Asyaport Limanı İşletme Müdürü Kadir Uzun, Avrupa'nın ilk 10 limanı arasında gösterilen Tekirdağ'daki Asyaport'un, bin 400 soğutmalı konteyner kapasitesiyle, Karadeniz limanlarına giden soğutuculu konteynerlerin aktarma limanı olarak stratejik konumda yer aldığı söyledi.
Uzun, yılda 2,5 milyon konteyner hareketinin yaşanacağı işletmede faaliyetlerin hız kazanarak devam ettiğini söyledi.
Uzun, bu yıl temmuz ayında faaliyete başlayan Asyaport'un Uzakdoğu, Kuzey Avrupa, Akdeniz, Karadeniz ve tüm hatların uğrak limanı haline geldiğini belirterek, "Dünyanın ikinci büyük konteyner operatörü Mediterranean Shipping Company (MSC), dünya üzerindeki kullanmış olduğu özellikle Pire, Gioia Tauro ve Ambarlı limanlarındaki transit ağırlıklı aktarmalarını artık Asyaport'tan yoğunluklu yapmaya başladı. Bu da o bölgelerden bir takım aktarma yüklerinin Asyaport'a inmesi anlamına geliyor" dedi.
Asyaport'un bağlantı limanı olduğunu dile getiren Uzun, "Dünyanın her yerine ulaşabiliyoruz, dünyanın her yerine hizmet verebiliyoruz. Buradan MSC gemileri ile direkt hatlarla hem transit süreyi kısaltarak hem burada verdiğimiz hizmetin süratini arttırarak hem de liman kapasitesinin çok yüksek olması sayesinde, müşterilerle ve 'line' olarak MSC tarafında çok ciddi avantajlar sağladık" diye konuştu.
"Aktarma limanı olarak çok stratejik bir liman"
Uzun, aktarma limanı olarak kullanılması açısından Asyaport'un gelişmiş imkanlara sahip olduğunu vurgulayarak, "Müşterilerimize vermiş olduğumuz hizmetler içerisinde, limanın bin 400 soğutmalı konteyner kapasitesi de çok önemli. Buranın özellikle Karadeniz limanlarına giden soğutmalı konteynerlerin aktarma limanı olarak kullanılması açısından önemli hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Soğutuculu konteynerlerin belirli sıcaklık ve nemi korumak üzere tasarlanmış izolasyonlu üniteler olduğunu ve nakliyesi boyunca yükün en elverişli koşullarda tutulabilmesini sağladığını anlatan Uzun, "Soğutuculu konteynerler öncelikli olarak taze meyve, sebze, et, balık, süt ürünler, ayrıca dondurulmuş gıda ürünleri gibi çabuk bozulabilir malların ya da belirli bir ortamda, ısıda depolanması gereken ilaç, şekerleme gibi ürünlerin taşınmasında kullanılır" dedi.
Asyaport Limanı'nın soğutuculu konteyner kapasitesinin yüzde 50'sini doldurduğunu belirten Uzun, şunları kaydetti:
"Asyaport Limanı'nda bin 400 adet soğutuculu konteyner besleme ünitesine sahip bir istasyon bulunmaktadır. 1 adet soğutuculu konteynerin yaklaşık 4 kilovat enerji tükettiği sahamızda, bin 400 adet soğutuculu konteyner enerjilendirilebilir. Şu anda limanımızda bin 400 soğutuculu konteyner kapasitemizin yüzde 50'sini doldurmuş durumdayız. Bunun yakın zamanda tamamını kullanır hale geleceğiz. Güney Amerika, Kanada ve Avrupa'dan Karadeniz limanlarına gelen ya da her türlü soğutma ile gelen konteynerleri limanımıza indirmeye başladık. Bu soğutuculu konteynerlerin çoğunluğu başta Poti olmak üzere Karadeniz limanlarına ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne dağılıyor. Aktarma limanı olarak çok stratejik bir liman olduk."
DENİZ HABER AJANSI