Enerji üretimi ve tüketimi arasındaki açığın hızla büyümesiyle global şirketlerin doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaları ivme kazandı. Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ilk 10 limanı arasında yer alan transit konteyner limanı Asyaport, “Sürdürülebilir Çevre” kapsamında LNG ile çalışan araç sayısını artırdı.
Asyaport, Karbonsan’dan satın aldığı çevre dostu LNG istasyonları ile hizmette 2’nci yılını geride bıraktı.
5 Temmuz'da, İstanbul – Türk mühendislerince tasarlanan ve Fransız pompa imalatçısı firma ve Karbonsan işbirliği ile üretilen Türkiye’nin ilk LNG yakıt istasyonu, bundan 2 yıl önce ilk defa Tekirdağ’daki Asyaport limanda devreye alındı. 2015 yılı Temmuz ayının ilk haftasında hizmete giren limanda, Türkiye’nin ilk ve tek LNG yakıt istasyonu olarak devreye giren sistem, hala bu unvanını koruyor.
Çevreci teknolojiler kullanılıyor
300 bin metrekarelik alana kurulu, yılda yaklaşık 2 milyon konteyner hareketi olan ve çevreci liman olarak tasarlanan Asyaport’ta karbon salınımını düşürmek için LNG motorlu taşıyıcılar, elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılamak için ise güneş enerjisinden yararlanmak için solar paneller kullanılıyor. Ayrıca gemi aktarmasında kullandığı sahil vinçleri elektrikle çalışırken, saha içi taşımada kullanılan kamyonlar ve konteyner yükleme araçları LNG ile çalışıyor. Sadece liman içindeki terminal traktörlerine hizmet veren LNG merkezi, 2015 yılında Karbonsan tarafından kuruldu. Tesisin ihtiyacı olan ve Fransa’dan tedarik edilen bazı ekipmanlar da yine Karbonsan tarafından sağlanan mühendislik desteği ile monte edilmişti.
"Benzer uygulamalar arttırılmalı"
Asyaport’ta LNG kullanımından ve LNG ile sağlanan performanstan son derece memnun olunduğunun altını çizen Karbonsan Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Yılmaz; “LNG istasyonu alımı aşamasında Asyaport, pek çok yabancı rakibimizin arasından bizi tercih etti” dedi.
Yılmaz, gerek satış öncesinde gerekse satış sonrasında Asyaport yetkilileriyle son derece uyum içerisinde çalıştıklarını ve aradan geçen zamanın LNG kullanımına geçmenin ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini söyledi. Limanda çevre dostu uygulamalarla karbon emisyonunu en aza indirmek üzere böyle bir karar alındığını, Karbonsan’ın tercih edilmesi öncesinde kendilerinin zorlu bir eleme sürecinden geçtiklerini belirten Fatih Yılmaz, Türkiye’de benzer uygulamaların artmasını beklediklerini ve EPDK’nın LNG kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik olarak attığı adımların memnuniyet verici olduğunu da dile getirdi.
DENİZ HABER AJANSI