Tekirdağ’ın Asyaport Limanı’nda, yanaşan gemilerin enerji ihtiyaçlarını elektrikle karşılayarak karbon emisyonunu sıfırlamayı hedefleyen Yüksek Gerilim ile Gemi Elektrik Besleme (Onshore Power Supply) Tesisi’nin açılışının ardından sistemi ilk kullanan MSC OSCAR konteyner gemisinin “karbon salınımı” rakamları belli oldu.
Düzenlenen açılışa Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) adına katılan ve aynı zamanda Vela Denizciliğin kurucusu olan Müh. Kapt. Atılay Özay, geminin limanda bağlı olduğu 48 saat boyunca gereken elektriği kıyıdaki yeni tesisten aldığı için 69 ton karbondioksit salınımının engellendiğini bildirdi.
Yılda 15 bin ton CO2
Özay, “Onshore Power Supply projesi kapsamında ilk başarılı uygulama, uzakdoğu gemisi MSC OSCAR üzerinde gerçekleşti. TIGER servisi kapsamında hizmet veren, 396 metre uzunluğunda ve 19.224 bin TEU kapasiteli bu gemi, günlük dizel yakıt ihtiyacı 13 tonun üzerinde olan dev bir yapıdır. Asyaport’ta 48 saat süren operasyon sırasında geminin enerji ihtiyacı elektrikle kıyıdan beslenerek başarıyla karşılandı ve bu süre boyunca gemiye 105 bin kW enerji tedarik edildi. Bu sayede, gemi dizel yakıt yerine Onshore Power Supply ‘dan sağlanan elektriği kullanarak operasyon süreci boyunca 69 ton karbondioksit (CO2) emisyonunun atmosfere salınmasını engelledi. Aynı zamanda, gemilerin elektrikle beslenmesi sayesinde motorların durmasıyla birlikte gürültü kirliliği de ortadan kaldırıldı. Yıllık liman trafiğine göre hedef, toplamda 15 bin ton CO2 emisyonunu azaltmak” dedi.
DENİZ HABER AJANSI