İstanbul’un iki yakasını deniz altından tüp geçitle bağlayan Avrasya Tüneli, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın katılacağı törenle açılıyor.
Araçla ilk geçişi ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta düzenlenecek törenle hizmete giriyor.
Kumkapı'da saat 14.00'te yapılacak tören, halkın da katılımıyla gerçekleştirilecek.
Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14.5 km iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.
Güvenlik üst düzeyde
Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak. Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle 9 büyüklüğünde depreme dayanacak güçte yapıldı.
Geçiş ücreti 17 TL
14.6 kilometre uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. Raylı sisteme sahip Marmaray'ın aksine Avrasya Tüneli'nden otomobiller geçecek. Günde 120 bin aracın geçiş yapacağı hesaplanırken, geçiş ücretinin 17 TL olacağı planlanıyor. 5.4 kilometrelik iki katlı tünelin hem Avrupa hem de Asya Yakası'nda toplam 8 gişe bulunacak. Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde olduğu gibi gişelerden geçişler OGS ve HGS ile yapılabilecek.
DENİZ HABER AJANSI