Avrupa Parlamentosu (AP), Akdeniz'deki kaçak göçmen krizi ve iltica politikalarıyla ilgili üye ülkelerin daha fazla maddi katkı sağlamasını ve insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi arttırmasını öngören kararı kabul etti.
Karar, 130'a karşı 449 oyla kabul edildi. Böylece Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarının geçen hafta ele aldığı Akdeniz'de göçmen facialarını önleyecek tedbirler onaylanmış ve AB'ye yasal göçün arttırılmasına yeşil ışık yakılmış oldu.
Oylama öncesi parlamento oturumunda konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Akdeniz'deki göçmen gemisi facialarını önlemek için insan kaçakçılığı yapan örgütlere karşı mücadelenin arttırılması çağrısında bulundu. Tusk, göçmenleri kötü koşuldaki gemilerle Avrupa'ya gönderen insan kaçakçılarına karşı mücadelenin öncelikli olduğunu belirterek "Göçmenleri korumanın en iyi yolu onların gemiye binmelerini engellemektir" dedi.
AB'nin Akdeniz'deki göçmen gemilerine karşı sınır operasyonları Triton ve Poseidon'un bütçesini üç katına çıkartma kararı alındığını hatırlatan Tusk, AB'nin aynı zamanda göçmenlerin geçiş noktası Libya'nın sınır komşuları Mısır ve Sudan ile işbirliği yapması gerektiğini ifade etti. Tusk, aynı zamanda AB genelinde ortak iltica politikası geliştirilmesini ve mültecilere karşı her ülkede aynı standartların uygulanmasını önerdi.
Juncker de konuşmasında, AB'nin Akdeniz'de göçmen faciasına karşı cevabında "yetersiz" kaldığı yorumunda bulundu. İtalya'nın göçmen gemisi gözetim ve göçmen kurtarma operasyonu Mare Nostrum'un devre dışı bırakılmasını "büyük bir hata" olarak değerlendiren Juncker, "Bütün üye ülkeler AB sınır operasyonlarının bütçesine katkıda bulunmalı" diye konuştu.
Triton operasyonunun halihazırda öngörüldüğü gibi yalnızca Avrupa kıyılarıyla sınırlı kalmayacağını vurgulayan Juncker, ihtiyaç halinde operasyonun Libya sularına doğru kaydırılabileceğini belirtti.
Deniz Haber Ajansı