Avrupa Birliği üyesi devletler ve 147 ülkeden dünya liderleri 30 Kasım – 11 Aralık 2015 tarihleri arasında Paris’te 21. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP 21) bir araya geldi. Zirvede Eylül ayında benimsenmiş olan müzakereci pozisyonun sürdüğü gözlendi.
ECSA Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, yaptığı açıklamada, “Denizciliğin sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik küresel çabalara katkıda bulunması gerektiği fikrini tümüyle destekliyoruz” dedi. AB üyesi devletlerin, uluslararası denizcilikten kaynaklanan sera gazı emisyonlarını bir an evvel ele alması için IMO’ya güvenoyu verdiğini söyleyen Verhoeven, “Bu yaklaşımın, AB düzeyinde atılmış olan adımların mantıki bir uzantısı olması sebebiyle doğru olduğuna inanmaktayız. Neticede IMO denizcilik endüstrisinin küresel düzenleyicisidir” diye konuştu.
AB'den IMO'ya destek
Avrupa Birliği, deniz taşımacılığından kaynaklanan karbon emisyonlarının izlenmesi, bildirilmesi ve doğrulanması hakkındaki AB Kuralı’nın (AB MRV Kuralı 2015/757) kabul edilmesi sonrasındaki aşamalarda IMO’yu destekledi. 2018 yılından itibaren denizciliğin küresel karbon emisyonlarındaki gerçek payının tespit edilmesine yardımcı olacak olan kural, küresel bir çözüme yönelik stratejinin ilk aşaması olarak tasarlandı. IMO ise, denizcilik sektörü için enerji verimliliği tedbirlerinin geliştirilmesi konusunda dikkate değer bir performans gösteriyor.
Denizcilik, 2011 yılında kabul edilen Enerji Verimliliği Dizayn Endeksi (EEDI) ve Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı (SEEMP) ile karbon emisyonlarının azaltılması için bağlayıcı bir küresel rejime sahip olan ilk endüstriyel sektör haline gelmişti. 2013 yılında yürürlüğe giren bu tedbirler, yeni inşa edilen gemiler için enerji verimliliğinin aşamalı olarak geliştirilmesini gerektiriyor ve bu durum da 2025 yılından sonra inşa edilen tüm gemilerin 2000’lerde inşa edilenlere göre yüzde 30 oranında daha verimli olmasını sağlayacak. Bu tedbirler ayrıca, armatörlerin iyi uygulamaları ve enerji verimliliği faaliyetlerini geliştirmelerini zorunlu kılıyor.
Küresel karbon bildirim sisteminde gelişme
IMO aynı zamanda her gemi için küresel bir karbon bildirim sisteminin geliştirilmesine yönelik de gelişme kaydetti.
Karbon emisyonlarının azaltılması meselesi 2016 yılı Nisan ayında gerçekleştirilecek olan IMO Deniz Çevresini Koruma Komitesi toplantısında yeniden ele alınacak. Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA) Deniz Güvenliği ve Çevre Müdürü Benoit Loicq ise, konuyla ilgili şunları söyledi: “AB MRV Kuralı ve IMO düzeyindeki çabalarla denizcilik endüstrisi için nihai olarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yol açacak olan açık bir rota çizilmektedir. Armatörler dünya deniz ticaret filosunun 2050 yılına kadar dikkate değer ölçüde daha verimli olacağından eminler.”
Deniz Haber Ajansı