• BIST 9866.73
  • Altın 3099.313
  • Dolar 35.4231
  • Euro 36.6111
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 11 °C
  • Çanakkale 7 °C

Avustralya, Büyük Bariyer Resifi'ni kurtarmak için 704 milyon dolar harcayacak

Avustralya, Büyük Bariyer Resifi'ni kurtarmak için 704 milyon dolar harcayacak
Avustralya hükümeti, 2050 yılına kadar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Büyük Bariyer Resifi'nin sağlığını iyileştirmek amacıyla 9 yıl boyunca ek 1 milyar Avustralya Doları (704 milyon dolar) harcanacağını açıkladı.

Melbourne hükümeti geçen haziranda UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin iklim değişikliği tehdidi altındaki resifi "nesli tükenmekte olan doğal alan" ilan etmeye hazırlığını turizm gelirlerini kaybedeceği endişesiyle engellemişti.

Eleştirmenler, mali destek kararını, yaklaşan seçimler öncesi iktidardaki muhafazakar koalisyonun "yeşil kimliğini" iyileştirme çabası olarak görüyor. Fakat mercanların karşısındaki en büyük tehlike olan Okyanus suyundaki ısı artışına karşı "hiç bir etkisi olmayacağını" savunuyor.

BÜTÇE NASIL HARCANACAK?

Dünyanın en büyük mercan kayalığı ekosistemini oluşturan Büyük Bariyer Resifi için ayrılan miktarın 580 milyon Avustralya dolarlık kısmının erozyonu engellemek, arazi koşullarını iyileştirmek, besin ve zirai ilaçların denizlere karışmasını engellemek için Avustralya'nın kuzeydoğu kıyısındaki arazilere harcanması planlanıyor.

Diğer bir 253 milyonluk kısım ise bu mercan ekosistemini yöneten Great Barrier Reef Marine Park Authority'nin Dikenli Taç Deniz Yıldızlarının yarattığı tehdidi azaltma ve yasa dışı balıkçılığı önleme çalışmalarında harcanacak.

Ayrıca, resifi daha dayanıklı hale getirmek ve adaptasyon stratejilerini artırmak için yapılacak çalışma ve araştırmalara da 93 milyonluk bir kısım ayrılacak.

RESİF HAZİRANDA 'KIRMIZI LİSTE'YE GİREBİLİR

Geçen Temmuz ayında Avustralya, Birleşmiş Milletler'in kültürel kuruluşu olan UNESCO'nun, iklim değişikliğinin neden olduğu hasar nedeniyle resifi "kırmızı listeye" alma girişimini engellemeyi arkasına aldığı önemli bir uluslararası destekle başarmıştı.

Resif, 2016, 2017 ve 2020 yıllarında alışılmadık derecede yüksek okyanus sıcaklıklarının neden olduğu 'mercan ağarması'na maruz kalarak önemli ölçüde zarar gördü. Ağarma, mercanın üçte ikisine zarar verdi. Fakat kırmızı liste konusu Dünya Mirası Komitesi'nin gelecek hazirandaki toplantısında yeniden gündeme gelecek. Bu çerçevede UNESCO Avustralya hükümetinden mercanları koruma çalışmaları hakkında gelecek salıya kadar daha fazla bilgi vermesini istemişti.

Küresel ısınmanın mercanlar üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken araştırmacılar, gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2050 yılına kadar mercanların yüzde 90'ının yok olma tehlikesi taşıdığı uyarısında bulunuyor.

Avustralya'nın doğu kıyısında, 344 bin kilometrekare alana sahip, uzaydan çıplak gözle görülebilen Büyük Bariyer Resifi, 1981 yılında Dünya Mirasları arasına alınmıştı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim