Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği amacıyla avcılık yapan balık filosunun küçültülmesine karar verdi. Bu kapsamda ilk kez teknesini iade etmek isteyenlere gemilerinin büyüklüğüne göre metre başına 20 bin liraya kadar ödeme yapılacak. Şu ana kadar 409 tekne sahibi başvuruda bulundu. Teknelerin tamamını alamayan bakanlık, kura çekecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, denizlerde avlanan 20 binin üzerindeki tekne sayısının azaltılması için harekete geçti. Bakanlık, bu kapsamda sektörden ayrılmak isteyen tekne sahiplerini destekleme kararı aldı. Buna göre 12 ila 20 metre aralığındaki balıkçı tekneleri metre başı 10 bin, 21 ila 30 metre aralığındakiler metre başı 15 bin, 31 metre ve üzerindekiler ise metre başına 20 bin lira ödenmek şartıyla denizlerden çekilecek. Kendi istekleriyle desteklemeden faydalanarak teknelerini avcılıktan çıkaracak gemi sahipleri, geminin bütün haklarını bakanlığa devredecek.
2002 yılından bu yana av miktarının aynı kalmasına rağmen tekne sayısının sürekli artış gösterdiğini söyleyen bakanlık yetkilileri, tekne başına tutulan balık miktarının da önemli ölçüde düştüğünü belirtiyor. 1995’te tekne başına 60 bin ton balık tutulduğunu ancak 2008 yılında bu rakamın 17 bin tona kadar gerilediğini ifade eden yetkililer, aşırı tekne sayısının sektörde faaliyet gösteren balıkçıları da olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Balıkçılığın ekonomik sürdürülebilirliğine de olumlu katkı yapması beklenen proje, av ile av gücü arasındaki dengenin kurulmasına katkı sağlayacak. Bu sayede denizlerdeki balık varlığı da korunmuş olacak.
Bakanlığın açıkladığı destekleme kapsamında şu ana kadar Türkiye genelinde 12-20 metre arası büyüklükteki 368, 20-30 metre arası 46, 30 metre ve üzeri büyüklükte de 5 tekne olmak üzere toplam 409 tekne sahibi müracaat etti. Bakanlık tekne desteği için 30 milyon liralık bütçe ayırmış durumda. Ancak bu bütçe, 409 teknenin iadesine yetmeyeceği için kura çekilecek. Kurayla belirlenen tekneler ve ruhsatları bakanlık tarafından sahiplerinden devralınarak filodan düşülecek. 15 milyon liralık ek ödeme çıkarsa, 409 geminin tamamı alınabilecek. İade alınan gemilerin bir kısmını su ürünleri araştırma kuruluşlarına veya üniversitelere vermeyi planlayan bakanlık, bir kısmını da TİKA aracılığıyla bazı Afrika ülkelerine yardım amaçlı verecek. Kullanılamaz durumda olan gemiler ise Makine Kimya Endüstri Kurumu tarafından hurda olarak değerlendirilecek. Projenin sonraki yıllarda da devam ettirilmesi planlanıyor.