• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 5 °C

Balıkçı teknesi araştırma gemisi olacak!

Balıkçı teknesi araştırma gemisi olacak!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Kastamonu Üniversitesine (KÜ) hibe edilen 32 metrelik balıkçı teknesi, araştırma gemisine dönüştürülecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Kastamonu Üniversitesine (KÜ) hibe edilen 32 metrelik balıkçı teknesi, araştırma gemisine dönüştürülecek.

KÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Sönmez, balıkçı teknesinin bakanlık tarafından üniversiteye hibe edildiğini söyledi.

Balıkesir'in Bandırma ilçesinden İnebolu Limanı'na getirilen teknedeki donanımların kullanılabilir olduğunu belirten Sönmez, şöyle konuştu:

"Küçük bir tadilattan sonra içine laboratuvar kurarak, araştırma gemisi olarak kullanacağız. Bu olay, üniversitemizin Karadeniz'deki çalışmalarını yürütebilmesi açısından çok önemli. Gemiyi sadece üniversitenin kullanımına değil, belli protokoller çerçevesinde diğer kurumların kullanımına da açacağız. Karadeniz'de birkaç üniversitede araştırma gemisi var fakat bu büyüklükte yok."

-"Karadeniz'i karış karış tarayacağız"-

Yrd. Doç. Dr. Sönmez, Karadeniz'deki biyoçeşitlilik, kirlilik, genetik, popülasyonlar ve iklim değişikliğiyle ilgili her türlü araştırma ve çalışmayı yapabileceklerini vurgulayarak, gemiyi çeşitli araçlarla donatarak daha spesifik çalışmalar da yapabileceklerini anlattı.

Araştırmaları Karadeniz'in her yerinde karış karış yapmayı planladıklarını aktaran Sönmez, "Üniversite olarak Rusya ile ortak projemiz var. Araştırmaları gerekli izinleri aldıktan sonra Rusya'nın Karadeniz kıyılarında bile yapabiliriz" diye konuştu.

Sönmez, gelecek yıl daha küçük bir tekne alarak araştırma gemisine dönüştürmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

tekne_arastirma_gemisi.jpg

tekne_arastirma_gemisi1.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Prof.Dr. Aydın ŞALCI
16 Nisan 2013 Salı 19:27
Gerçekler.
Resimdeki bir balıkçı teknesidir, gemi değildir. Araştırma Gemisi'de olamaz.Kendimizi kandırmayalım.MTA-Sismik I Gemisine gelince; hurdaya çıkmamıştır. Hurdaya çıkartılmak istenmiştir. Ve bu nedenle de burada söyleyemeyeceğim Bizans oyunları oynanmıştır.Geminin saçlarının yenilenmesi için, Erdemir'den getirttiğimiz yaklaşık 15 ton gemi sacı elimizde kalmıştır. Çünkü söylenenlerin ve raporların (Türk Loydu) aksine geminin saçlarının havuzlamada pırıl pırıl olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nasıl hurda gemi böyle ? İTÜ Denizcilik Fakültesi o tarihi gemiyi hurdaya çıkmaktan kurtarmış ve Fakülteye benim Dekanlığım zamanında almıştır. Gemi Haliç Tersane'sinde tamamen bağış yoluyla yenilenmiştir. Gemi 1942 Alman yapımı ve kelimenin tam anlamıyla "taş gibi" gemidir. Fakülte artık gemiyi öğrencilerin deniz eğitimi için kullanabilmektedir. 1050 BHP lik İsveç Nohab ana makinesi tıkır tıkır çalışmaktadır. Makine Dairesine ait tüm yedek parçalar, Eskişehir'deki depolardan ücretsiz olarak Fakülte'ye getirtilmiştir. Motoru son derece ekonomik çalışmaktadır.Meyil Deneyleri ve Stabilite Bukleti, stabilite düzeltmeleri yürütücüsü olduğum bir proje çalışması ile İTÜ tarafından yapılmıştır. Gemiden ayrılmak istemeyen MTA personeli, gemi Fakülteye geçtikten sonra, tekrar gemi personeli olarak işe alınmışlardır. Bu personel son derece deneyimlidir. Fakülteye alınış protokolünde Dekan olarak şahsımın imzası bulunmaktadır. Bu sayede Fakültemiz ile MTA arasında da son derece güzel bir işbirliği oluşmuştur. Bu gemiyi İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne kazandırdığım için onur duyuyorum. Saygılarımla.
78.189.180.121
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
16 Nisan 2013 Salı 11:50
Araştırma gemisi
Yapmayın Allah aşkına bundan da araştırma gemisi olur mu? Görülüyor ki bu işleri henüz tam anlayamamışız. Örneğin hurdaya çıkan Hora kurtarma gemisi Sismik-1 gemisi yapıldı ama sonra yeterli olmadığı anlaşıldı ve hurdaya çıkarıldı ve şimdi Brbaros Hayrtettin Paşa geldi. Hurdaya çıkan Sisimik-1' den okul gemisi yapıldı , tam 70 yaşında. Bir iş yapmış gibi al bu gemiyi kullan demek yeterli değil, yapacağı masrafları ve göreceği işi iyi bilmek lazım. Ben verdim al kullan demek milletin parasını boş yere harcamak oluyor. Allah selamet versin.
www.refikakdogan.com
46.197.159.155
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim