Oldukça pahalı olan ve Avrupa'da çok tutulan kum midyeleri, İngiltere'nin Lincolnshire bölgesinde yaşayan balıkçılar tarafından çok ilginç bir yöntemle yakalanıyor. Denizin çekilmesini, yani gel git anını bekleyen balıkçılar, deniz çekilirken teknelerini buraya getiriyor.
Çekilen suda çamurun ortasında kalan tekneler, daireler çizerek çamuru çalkalıyor. Oldukça tartışmalı bir yöntem olan Pervane yıkama yöntemi denilen yöntemle kumun altı üstüne getiriliyor. Bu sırada kumun altında kalan kum midyeleri yukarıya çıkmış oluyor. Balıkçılar da midyeleri çuvallara doldurup denizin tekrar yükselmesini bekliyor.
Türkiye'de kum midyesi avcılığı
İngiltere'deki kum midye avcılığı, farklı bir yöntemle Türkiye'de de görülmeye başladı. Batı Karadeniz'de balık avı için denize açılan balıkçılar, dip avcılığına yönelerek, salyangoz ve kum midyesi avlamaya başladı.
Akçakoca'da sabah saatlerinde avlanmaya çıkan balıkçılar, balık yerine kum midyesi avladı. Balıkçılar, Karadeniz'de özellikle son 2 yıldır balık türünde azalmalar olduğunu belirterek, "Bölgemizde küresel ısınma nedeni ile balık çeşitleri azaldı. Ayrıca her yıl bir çeşit balık yok oluyor. Son zamanlarda deniz salyangozu, kum midyesi ve dipte yaşayan diğer deniz canlıları avlanmaya başlandı" diye görüş bildirdi.
Türk halkının kum midyesi ve deniz salyangozu yemediğininin altını çizen balıkçılar, "Deniz salyangozu, kilosu 1 TL'den satışa sunuluyor. Özellikle kum midyesi ve deniz salyangozu doğrudan ihraç ediliyor. Bizim halkımız bu hayvanları yemiyor. İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderilen kum midyesi, Karadeniz'den çıkartılan deniz salyangozları Sinop ve Samsun'da bulunan tesislerde konserve haline geliyor ve ihraç ediliyor” sözlerini sarf etti.