Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Özkurnanz sezonun şimdiye kadar bekledikleri gibi geçmediğini söyledi.
Özellikle Karadeniz'den Marmara Denizi'ne göç eden balık sürülerinin popülasyonlarında ciddi azalma olduğunu belirten Özkurnaz, "Balıkçılar olarak, gırgır ve trol işletmecilerinin yasaklara mümkün olduğunca daha çok uymasını istiyoruz" dedi.
Balıkçılık sektöründe yaşanan sorunlara hızlı ve etkili çözümler üretilmesini beklediklerini anlatan Özkurnaz, balıkçıların teknolojik donanım konusunda da sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Özkurnaz, şöyle konuştu:
"Her yıl 25 Eylül ile 1 Ekim itibarıyla başlayan, kasım ayı sonuyla sona eren balık akımı sürecinde şu ana kadar balıkçılarımız umduğunu kesinlikle bulamadı. Bunun yanında birçok balıkçımızın tekne yapım, onarım ve bakım harcamaları dolayısıyla geçim sıkıntısı içinde olduğunu net şekilde görülüyor. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından talebimiz, gırgır ve trollerin yasaklara uymasını sağlaması, gerekirse bu yasakları daha da uzatmasıdır. Aksi takdirde bundan sonraki süreçte belki de denizlerimizde balık bulamayacağız."
"Hamsi, istavrit ve sardalyada bu yıl dengesizlik var"
Balıkesir Bölgesi Su Ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık da "palamut ve lüfer sezonu"nda bulunmalarına rağmen bu deniz ürünlerinin yeterince çıkmadığı bilgisini verdi.
Şu anda sadece hamsinin bol miktarda avlandığına değinen Işık, "Hamsideki durum da değişken. Olumsuz hava koşulları nedeniyle düne kadar üç günde az hamsi çıktı ve kasası 60-100 liradan satıldı. Dün ise kasası 35 liradan satıldı" ifadelerini kullandı.
Bandırma ve Çevresi Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Harun Önen, sezon başında 10 liraya kadar düşen palamudun adet fiyatının, son günlerde 30 liraya çıktığını aktardı.
Deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle palamut ve diğer balıkların serin sulara hareket ettiğini vurgulayan Önen, "Deniz suyu sıcaklılarının düşmesiyle palamut popülasyonunda artış olacağını umut ediyoruz. Bugüne kadar palamut ve lüfer, beklentileri karşılamaktan çok uzak" değerlendirmesinde bulundu.
Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak ise il merkezi ile Çınarcık, Esenköy, Kapaklı, Armutlu ve Fıstıklı'da balık çıkış noktaları olduğunu, her gece sabaha kadar denizde av peşinde olan balıkçıların çabalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamadığını ifade etti.
Gelecek haftalarda işlerinin açılmasını beklediklerini söyleyen Tokalak, "Bu yıl hala istediğimiz kadar balık çıkmadı. Balık çeşitlerinde hayal kırıklığı yaşadık. Palamut bu yıl geçen seneye oranla az. Zaten palamut, geçen yıl da azdı. Şimdilerde lüfer başladı ama onda da istediğimiz kadar tutamıyoruz. Hamsi, istavrit, sardalyada ise bu yıl bir dengesizlik var" diye konuştu.
Deniz Haber Ajansı