Sabahın erken saatlerinde teknelerle Van Gölü’ne açılan balıkçılar, her gün ağlarını Van Gölü’ne bırakıyor. Bazen dolu bazen boş çıkan ağlar onlarca balıkçı ailesinin tek geçim kaynağı olarak biliniyor.
Van Gölü balıkçılığının farklı olduğunu anlatan Abdullah Deveci, balıkçılığı baba mesleği olarak 65 yıldır yaptıklarını belirterek, "Van Gölü’nde balıkçılık zorlu ve meşakkatli bir meslektir. Av yasağının zamansızlığı ve yaz mevsiminin kısa oluşu balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Bizler de genelde kış balıkçılığı yapıyoruz. Kış ayarlında oldukça zorlu bir dönem geçiriyoruz. Bu günlerde biraz daha rahatız. İnci kefali Van Gölü ve çevresinde oldukça yaygın tüketiliyor. İnci kefali yöremizde çok tüketilen ve sevilen bir balık türüdür. Kaya balığımız ise oldukça güzel ve lezzetlidir. Sularımız çok temizdir. Buradan çıkan balığın lezzeti ise yöreye hastır. Tadını ise Van Gölü’nün temiz ve sodalı suyundan alıyor. İnci kefalinin birçok pişirme yöntemi olmasına rağmen, genelde tandırda ve ızgara olarak tercih ediliyor. İnci kefali, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türüdür. İnci kefali yaşamını gölün tuzlu sodalı sularında sürdürür. İnci kefali, göl çevresinde binlerce insanın geçim kaynağını oluşturuyor. Karadeniz’de hamsi ne ifade ediyorsa, Van Gölü ve çevresinde ise inci kefali yöre insanı için o kadar önem arz ediyor" dedi.
Ekrem Yanar isimli balıkçı ise bölgede balıkçılığın meşakkatli olduğunu belirterek, "Van Gölü bereketli bir göldür. Biz bu bereketli gölde balıkçılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Sabah beşte başlayıp akşam altıda işimizi bırakıyoruz. Balıkçılık bir nasip bir kısmet işi. Her gün olmasa da bazen bir, bazen 10 kilo olur bazen de hiç olmaz. Balıkçılık nasip işidir yani" diye konuştu. Abdulkadir İşler isimli balıkçı ise tek geçim kaynağının balıkçılık olduğunu belirterek, "Van Gölü’nde 35 yıldır balıkçılık yapıyoruz. Her şeyin bir zorluğu var. Balıkçılığın da kendine göre zorluğu var. Geçimimizi balıkla sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
DENİZ HABER AJANSI