• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 4 °C
  • Ankara 0 °C
  • İzmir 6 °C
  • Antalya 8 °C
  • Muğla 3 °C
  • Çanakkale 0 °C

Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi, ilk gün bereketli geçti

Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi, ilk gün bereketli geçti
Av yasağının kalkmasıyla birlikte yurt genelinde balıkçılar dualar eşliğinde birçok sahil kentinde dualar eşliğinde denize açıldı. Sona eren av yasağı ile sezonun ilk avına çıkan balıkçılar için ilk gün bereketli geçti.

Dört buçuk ay boyunca Balıkçıların dört gözle beklediği 1 Eylül gecesi denize açılan balıkçılar bereketli bir yıl dileğiyle ‘Vira Bismillah’ dedi. 

Denizlerde av yasağı bugün sona erdi…İstanbul Kumkapı Balık Hali bugün (1 Eylül)  itibariyle taşındığı Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde hizmete girdi. Yasağın kalkmasıyla birlikte “Vira Bismillah” diyerek teknelerle İstanbul’dan denize açılan balıkçılar kasalar dolusu balıkla sezonun açılmasıyla hizmete giren Avrupa’nın en büyük hali olduğu belirtilen Gürpınar Su Ürünleri Hali’ne geldi.

Sezonun ilk gününde balıkçılar, ağlarını bereketli bir yıl dileğiyle Marmara ve Karadeniz’in serin sularıyla buluşturdu. Saatler süren avın ardından balıklarla dolan ağlarını çekerek ekmek teknelerinin dümenini Gürpınar Su Ürünleri Hali’ne kırdılar. Burada balıklar kasalara yüklenirken satıcılarla sıkı pazarlıklar yapıldı.

BALIKÇILAR YENİ SEZONDAN UMUTLU

Bir balıkçı yeni sezon için, “İyi olacak gibi. Bu sene güzel görünüyor. Ama bugün hava esiyordu, birkaç güne daha iyi olacak inşallah” dedi

AVRUPANIN EN BÜYÜK HALİ…

Kumkapı Balık Hali’nin taşındığı Gürpınar Su Ürünleri Hali de yeni balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte hizmete girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak Şirketi ÖZİDAŞ tarafından işletmeciliği yürütülecek olan 452 bin metrekare alana kurulu, 80 gemi 800 araç ve 250 ton/gün ürün kapasiteli tesisin, Avrupa’nın en büyük hali olduğu belirtiliyor. Geleneksel satış yönteminden elektronik müzayede satış yöntemine geçilecek olan halde, restoranlar, perakende satış noktaları, dinlenme alanları, süs havuzları, yürüyüş parkurları, konferans salonları, cami, banka ve otopark gibi alanlar da mevcut.

Av yasağının son bulmasıyla vatandaşların sofrası şenlenecek. Vatandaşların palamutu tezgahlardan ilk günlerde 5-10 lira arasında satın alabileceği belirtiliyor.

RİZE

Deniz av sezonunun açılması ile Rize’de balıkçı tekneleri düzenlenen törenle Karadeniz’e açıldı. Düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından balıkçı teknesi şeklindeki pasta kesilerek törene katılanlara ikram edildi. Her ayrıntının düşünüldüğü törende balıkçı teknesi şeklindeki pastanın üzerindeki Türk Bayrağı ve terörle mücadelede kaybettiğimiz şehitlerimiz de unutulmadı. Törende tek unutulan balık avcılığının vazgeçilmezi olan gemi tayfaları oldu. Denize açılmaya hazırlanan tayfalar töreni düşünceli bakışlar ile balıkçı gemilerinden izlediler.

MUĞLA

2014-2015 balık avı sezonu açılışı bu yıl Muğla’dan demir aldı. Dualar eşliğinde balıkçılar ‘Vira Bismillah’ derken, balık avı sezon açılışına gelen konuklara ekmek arası balık ikram edildi. Balık av sezonunu açılışında ilk balık mezatı da yapıldı. Vali Amir Çiçek tarafından açık arttırmaya çıkarılan çipura, levrek, mercan mezatında 5 kilogram mercan 500 liraya satıldı. Mezatın ardından balık av sezonunun açılışı için dualar okundu.

BURSA

4 buçuk aydır av yasağının kalkmasını bekleyen balıkçıların beklediği gün geldi. Son hazırlıklarını da tamamlayan Bursa'lı balıkçılar, ağ atmak için denize açıldı.  Balıkçılar, sabaha kadar ağ attıktan sonra tuttukları balıkları İstanbul, Bandırma, Bursa gibi illere gönderecekler.

TEKİRDAĞ

Tekirdağlı balıkçılar, yeni sezonun ilk ağlarını atmak için dualar eşliğinde Marmara’ya açıldı.Tüm eksikliklerini tamamlayarak heyecanla 1 Eylül'ü beklediklerini söyleyen Fahri Göymen, “Bütün balıkçı arkadaşlara Trabzon’dan Samandağ'ına, Tekirdağ’dan Kumbağ’a herkese rastgele diyorum” dedi. 

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle Tekirdağ 'daki balıkçılar, "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesince 2015-2016 sezonunun açılışı dolayısıyla Kumbağ mahallesindeki balıkçı barınağında tören düzenlendi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, törende yaptığı konuşmada, Tekirdağ 'da balıkçılıkla geçinen bin 200 ailenin bulunduğunu belirterek, bütün balıkçılara bol ve bereketli bir av sezonu dileğinde bulundu. Belediye olarak balıkçılık konusunda çalışmalarının olduğunu anlatan Albayrak, "Balık hali yapımı için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bugün burada balık avı sezonunu hep birlikte açmak için toplandık. Tüm balıkçılarımıza, geçimini balıkçılık ile sağlayan tüm vatandaşlarımıza Vira Bismillah diyerek, bol ve bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum" dedi.Etkinliğe, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ile vatandaşlar katıldı.Konuşmaların ardından dualar edildi. Tekirdağ 'da balıkçılık yapan İdris Şeremet,  yeni av sezonundan umutlu olduklarını söyledi.Sardalya ve palamut balığının bol olacağını düşündüklerini belirten Şeremet, "'Vira Bismillah' diyerek yeni sezona başlıyoruz. Bu sezon umutluyuz özellikle sardalya ve palamut balığının bol olduğu yönünde müjdeli haberler aldık. İnşallah bereketli bir sezon geçiririz" diye konuştu. Kumbağ Balıkçı Barınağı'ndan gırgır tekneleriyle denize açılan balıkçılar, gece boyunca avlanacak.

SAMSUN

Samsun’da balıkçılar, 4.5 aydır heyecanla bitmesini bekledikleri avlanma yasağının 1 Eylül gecesi son bulmasıyla, ‘Vira Bismillah’ diyerek Karadeniz’in serin sularına ilk ağlarını attılar.

Dualarla denize açılan balıkçılar, haftalardır ağlarının onarımlarının ardından, tekne ve motor bakımlarına kadar tüm eksikliklerini giderdiklerini, hep bir yürekten, yeni sezonda bereketli bir yıl geçirmeyi dilediklerini söylediler.

15 Nisan’da başlayan av yasağıyla gemilerini limana çeken balıkçılar, 1 Eylül’de av yasağının bitmesiyle denize açıldı. 4.5 aydır hazırlık yapan balıkçılar, ‘Vira Bismillah’ diyerek sezonu açtı. Samsunlu balıkçılar da limanlardan denize açıldı. Balıkçılar, sabaha kadar ağ attıktan sonra tuttukları balıkları gemilerine aldılar.

Dereköy Balıkçı Barınağı’ndan açılan Kaptan Dursun Yıldız’ın gemisi saat 04.00 gibi denize ağlarını bıraktı. Kaptan, ilk gün için beklentilerinin altında kaldığını ifade ederek, balıkların önümüzdeki günlerde artacağını ifade etti. Denizden çıkan istavrit balığı tezgahlarda kilosu 10 TL’den yerini alacak.

EGELİ BALIKÇILAR AĞ ATTI

Av yasağının kalkmasıyla İzmir limanlarında bekleyen gırgır tekneleri halat çözerek sezonun ilk avı için Ege Denizi'ne açıldı. Avın ilk gününden bin kasa balıkla dönen Yaşar Reis 2 teknesinin kaptanlarından Saim Kopuz, av sezonunun ilk gününde bereketli bir av yaşadıklarını ancak Ege'de sezonun zor geçeceğini söyledi. İzmir'de sürü balıklarının geçiş rotalarına yakın konumda bulunan balıkçı barınakları ve iskelelerde demirli bulunan yaklaşık 50 gırgır teknesi, av yasağının sona ermesiyle "vira bismillah" diyerek denize açıldı.

Geçen yıl sert kış koşulları nedeniyle iyi bir sezon geçiremeyen Egeli balıkçılar, bu yıl özellikle hamsi ve sardalyanın bol olmasını bekliyor. Mordoğan Balıkçı Barınağı'ndan denize açılan Yaşar Reis 2 teknesi kaptanlarından Fatih Kopuz da öncelikle "kazasız belasız", ardından da "bol balıklı" bir sezon geçirilmesi temennisiyle mürettebatına "halat çöz" talimatı verdi. 38 metre boyundaki 25 mürettebatlı tekne ağların istiflenmesi, vinçlerin halatlara çekilmesi ve cihazların kontrolü sonrası av için uygun bir havada, gün batımıyla birlikte denize açıldı. Gemi kaptanı Kopuz, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu Çeşme açıklarına doğru çevirdi. Gemi, 2 saatlik bir yolculuk sonrası Çeşme ve Sakız Adası arasındaki bölgeye ulaştı.

DERYA KUZULARI HALE DOĞRU YOLA ÇIKTI

Fatih Kaptan, bir yandan gemiyi kullanıyor, bir yandan sonar cihazından suyun altındaki balıkları kontrol ediyordu. Kısa bir süre sonra cihazında bir balık sürüsü gören Fatih Kaptan, ağı denizde sabitlemekle görevli diğer tekneyi de suya indirerek, mürettebatı uyaran sireni çalıştırdı. İlk ağın atıldığını duyuran "mola bismillah" nidası üzerine, çalışanlar gemi içinde hummalı bir çalışma başlattı. Kaptandan aldığı talimatlarla mürettebatı yöneten "Kocareis"in komutlarının yankılandığı gemide, ağların kurşunlarını istifleyen "hamlacılar", mantarlarını düzenleyen "mantarcılar", ağın düzgün akıp akmadığını kontrol eden "palacılar", ağların gemiye çekilmesi ve bırakılmasından sorumlu "istifçiler", sert dalgaların arasında sallanan gemide zorlu bir mücadeleye giriştiler. Sabaha doğru başlayan mücadele, ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaştı ve ağlarda parıldayan sardalyalar görüldü. Büyük bir heyecanla güverteye alınan ve kasalamaya başlayan "sezonun ilk balıkları" şoklanarak, hale gönderileceği limana taşındı. Limanda tekneden kamyonlara yüklenen derya kuzuları, Buca'daki İzmir Balık Hali'ne doğru yola çıktı.

AV BEREKETLİ OLDU

Geminin kaptanlarından Saim Kopuz, sezonun ilk avından 10 ton sardalyayla döndüklerini belirterek, "Allah bereket versin güzel bir av geçti. Balık kısa bir yerdeydi uzun bir alan gezdik onu aldık. Başka tekneler balık saramadı, bu sene biraz sıkıntılı görünüyor" dedi. Ege Denizi'nde genelde hamsi ve sardalyanın görüldüğünü dile getiren Saim Kaptan, "Balık işi bu sene Ege'de az görünüyor. İnşallah senemiz iyi geçer ama böyle giderse ben denizin durumunu iyi görmüyorum. Hamsiden para kazanıyoruz, ucuz ve bol tüketilen bir balık" diye konuştu.

Geminin kaptanlarından Fatih Kopuz da bu yıl balık fiyatlarında ciddi bir hareketlilik beklemediğini söyledi. Kopuz, fiyatların avlanan balık miktarıyla ters orantılı gerçekleştiğine işaret ederek, "Biz aslında kotanın gelmesini istiyoruz, çok fazla avlanma var. Bu da denizlerimize zarar veriyor, daha az balık tutup denizlerimizi koruyup daha iyi fiyata satabiliriz. Denizcilik ve tüketici açısında bu daha iyi" ifadelerini kullandı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi verilerine göre İzmir'de avcılık ruhsatına sahip 2 bin 177 tekne ve gerçek kişi ruhsatına sahip 22 bin 210 kişi bulunuyor. Türkiye denizlerinde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı sayısı açısından birinci sırada olan İzmir'de 2 bin 177 balıkçı teknesinden 19'u dip trolü, 45'i gırgır takımı, 37'si de gırgır ve trol takımı olmak üzere 101 tekne endüstriyel balıkçılık, diğer 2 bin 76 tekne ise uzatma ağları, paragat gibi yöntemlerle kıyı balıkçılığı yapıyor. Ege Denizi'nde çıkartılan balığın yüzde 16'sı İzmirli balıkçılar karşılıyor. Güçlü bir balıkçılık filosuna sahip olan İzmir, Türkiye balıkçılık filosunun yüzde 13'ünü oluşturuyor. İzmir'de balıkçıların üye olduğu 44 su ürünleri kooperatifi bulunuyor.

YALOVA

Yalova'da balıkçılar 15 Nisan'da başlayan av yasağının kalkmasıyla gırgır tekneleri ve küçük teknelerle denize açılarak "vira bismillah" dedi.

Teknelerle gece açılarak ağlarını denize bırakan balıkçıların ağlarına en çok hamsi ve istavrit takıldı.

Yalova Balıkçılar Kooperatifi yetkililerinden Ruhsati Karataş, Yalova'da bugün vira bismillah diyerek sezonun ilk balık avına başladıklarını söyledi.

Yalova, Çınarcık, Esenköy, Kapaklı Armutlu ve Fıstıklı'da balık çıkış noktaları olduğunu belirten Karataş, "Gece saat 12.00'den sonra yasağın kalkmasıyla balıkçılarımız balık avına geç çıktı ve balık az oldu. Her kayıkta tahminen 80 ile 90 kasa balık çıkmıştır. Yarın ve takip eden günler bu rakamın artacağını tahmin ediyorum. Bugün genellikle hamsi ve istavrit yakalandı. Ayrıca havanın sıcak olması dolayısıyla suyun sıcak olması ve ay ışığının da olması balığın az olmasını etkiledi. Önümüzdeki günlerde suların soğumasıyla beraber balığın top olması ve ay ışığının kaybolmasıyla beraber balıkta bereketin artmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Balıkçılardan Şükrü Aksoy da sezonun ilk av gününe ya bismillah deyip çıktıklarını ifade ederek, "Bugün az miktarda balık yakaladık. Ama ilerleyen günlerde balıkta artış bekliyoruz. Bugün ağlarımıza hamsi takıldı. Genellikle bu bölgede sardalye, hamsi, İstavrit ve az miktarda çinakop çıkıyor" dedi.

Balıkçılardan Mustafa Orhan da ilerleyen günlerde balıkta bereketin artacağına inandıklarını ifade etti.

BANDIRMA

Av yasağının sona ermesiyle Güney Marmara'nın en önemli balıkçılık merkezlerinden Bandırma Körfezi'ne açılan teknelerin, kasaları hamsiyle doldu. 

İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlere balık sevkiyatının yapıldığı Bandırma Balık Hali'ne bu sabah bin kasa hamsi, 50 kasa sardalya, 80 kasa uskumru getirildi. Uskumru'nun kasası 200, hamsinin kasası 100, sardalyanın kasası ise 80 liradan alıcı buldu.

Balıkesir Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Nihat Işık, 4,5 ay süren av yasağının sonuna gelindiğini belirterek, balık sezonunun ilk gününde hale hamsi, uskumru, çinekop ve sardalya getirildiğini belirtti.

Bereketli bir sezon başlangıcı olduğunu ifade eden Işık, "Öncelikle balıkçı arkadaşlarımıza kazasız belasız bir sezon diliyorum. Fiyatlar güzel, gelen hamsi kasası 100 lira, 200 lira uskumru, bu şekilde giderse vatandaş ucuz balık yer" diye konuştu. 

Bandırma ve Çevresi Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Harun Önen de bölgede etkili olan fırtınadan dolayı balıkçıların avlanmaya gece saatlerinde çıkmak zorunda kaldığını söyledi. 

Tekne sahiplerini, sürdürülebilir balıkçılık için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen kıstaslara uymaları konusunda uyaran Önen, "İlk günde Bandırma Körfezi'nde hamsi bereketi yaşandı. Bu yıl sezondan oldukça umutluyuz. Vatandaşlarımız bu yıl bol bol hamsi yiyecek" dedi. 

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim