• BIST 9636.12
  • Altın 2930.278
  • Dolar 34.6515
  • Euro 36.3536
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -4 °C
  • İzmir 3 °C
  • Antalya 5 °C
  • Muğla 0 °C
  • Çanakkale 6 °C

Balıkçılık sektörü ihracatta hedef büyüttü

Balıkçılık sektörü ihracatta hedef büyüttü
Türk balıkçılık sektörü, 2018 sonu itibariyle ihracatta şimdiden “2023 hedeflerini” tutturmayı başararak hedef büyüttü.

Türk balıkçılık sektörü ihracatta 1 milyar dolarlık eşiği aşarak hedef büyüttü. Türkiye bu sınırı çupra, levrek ve alabalık yetiştirerek geçti. 2018 sonu itibariyle ihracatta şimdiden “2023 hedeflerini” tutturmayı başaran ilk sektör olduklarını belirten ihracatçıların temsilcisi Tuncay Sagun, yeni hedefin 2.5 milyar dolara koşmak olduğunu söyledi.

Grup Sagun’un Başkanı Tuncay Sagun, balıkçılık sektöründeki son gelişmeleri anlatırken “Karadeniz’de somon, İç Anadolu’da alabalık, Ege ve Akdeniz’de çipura, levrek ve orkinos yetiştiriliyor. Bizim üretimimizin büyük kısmı ihracata gidiyor. İhracat oranı somon ve orkinosta oldukça yüksek” dedi.

“YÜZÜNE BAKAN YOK”

Avrupa’da üretilen her üç balıktan birinin Türk balığı olduğunun altını çizen Sagun, şunları kaydetti:

“Bu yıl 1 milyar dolar sınırını geçtik. 2023’te 2.5 milyar doları yakalarız. Balığın katma değeri de yüksektir, ithal girdisi düşüktür. Her ne kadar kendi insanımıza balık yedirmekte başarılı olamıyorsak da, ihraç ediyoruz. İhracatta sınır yok.”

İHRACATIN YÜZDE 83’Ü ÇİFTLİK BALIKLARINDAN

Söz konusu 1 milyar dolarlık ihracatın yüzde 83’ünü ise çiftlik balıkları oluşturuyor.

Şirkette Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Oğulcan Sagun, somon satışlarının iç pazarda değil yurtdışında ağırlığa sahip olmasının nedenini ilginç bir örnekle açıklıyor:

“İstanbul’da bir büyük süpermarketin reyonunda Norveç somonu ile Karadeniz somonunu üzerlerine isimlerini aynen bu şekilde yazarak yan yana sergiledik. Karadeniz somununun tarafına bakan bile olmadı. Norveç somonu yok sattı. Biz de bu yüzden ihracata yöneldik. Rusya, Kanada ve Japonya’ya satıyoruz.”

‘DENİZ’ GEÇİLDİ

Türkiye’de denizlerdeki çiftliklerde yetiştirilen balıkların pek tercih edilmediği sorulduğunda Sagun, şunları söyledi:

“Biz birçok pazarda iş yapıyoruz, inanın dünyada böyle bir ayrım yok. Hatta yetiştirme balık daha çok tercih ediliyor. Neticede yetiştirme balık fabrikasyon yem yiyor ama o da denizde, kendi doğal ortamında yetişiyor. Öte yandan rakamlara bakıldığında dünyada geçen yıl yetiştirme balık üretimi ve tüketimi, deniz balığı olarak adlandırılan kategoriyi geçti. Bunun tersine dönmesi de artık pek mümkün görünmüyor.”

ORKİNOSA ÖZEL ‘TEKNE’ ÖNERİSİ

“Orkinos balığı (suşi yapımında kullanılıyor) ihracatı iyi gidiyor, bu yılı 70 milyon dolarlık bir rakamla bitiririz” diyen Tuncay Sagun, bu balıktaki hedefin yıllık 100 milyon dolarlık ihracat olduğunu anlattı.

Buradaki kota sorununu aşmanın önemine değinen Sagun, kotaların belirlendiği Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu gelecek yılki toplantısının Türkiye’de yapılmasının kotaları genişletmeye yardımcı olacağını söyledi.

Sagun, orkinosta kapasite artırımı için avlanma teknelerini ayırmanın ciddi bir katkısı olacağını ve bu konudaki kararın Tarım Bakanlığı’nda olduğunu hatırlattı.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim