Her sene gerçekleştirilen tatbikat Ukrayna savaşı nedeniyle ayrı bir öneme sahip. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby 'Baltops 22' hakkında yaptığı açıklamada Almanya ve Türkiye gibi 14 NATO ülkesinin yanı sıra, İsveç ve Finlandiya'nın da deniz tatbikatına katılacağını söyledi.
Sözcü ayrıca, 5-17 Haziran tarihlerinde düzenlenecek tatbikata NATO üyeliği başvurusunda bulunan İsveç'in ev sahipliği yapacağını ifade etti.
1972'den beri Baltık Denizi bölgesinde düzenlenen 'Baltops 22'de 45 savaş gemisi, 75 uçak ve yaklaşık 7 bin asker görev alacak. Kirby manevraların Baltık Denizi'nde güvenlik için "kritik olan ortak müdahaleyi güçlendirmek için benzersiz bir eğitim fırsatı sunduğunu" söyledi.
Tatbikatta amfibi operasyonlar, denizaltılara karşı savaş, hava savunması, mayın temizleme, patlayıcı mühimmat imhası ile dalış ve kurtarma operasyonları uygulanacak.
Manevralar ayrıca Baltık Denizi bölgesinde seyrüsefer özgürlüğünü ve güvenliği korumak için kritik olan birleşik müdahale kabiliyetini güçlendirmek için "benzersiz bir eğitim fırsatı" olarak görülüyor.
Manevralarda Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İsveç, Türkiye, Büyük Britanya ve ABD'den askerler görev alacak.
Mart ve Nisan aylarında da NATO, yaklaşık 30 bin asker, yüzlerce uçak ve geminin katılımıyla Norveç'te "Soğuk Mukabele 2022" (Cold Response 2022) adlı askeri tatbikat düzenlemişti.
Askeri manevralara Avrupa ve Kuzey Amerika'dan NATO müttefiklerinin yanı sıra İsveç ve Finlandiya'dan askerler katılıyor. NATO tatbikatının Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından çok önce planlanan düzenli askeri faaliyetler olduğu bildirildi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "Tatbikatlar, müttefik topraklarının her santimetrekaresini korumak ve savunmak konusundaki kararlılığımıza yönelik herhangi bir yanlış hesap veya yanlış anlamaya yer verilmemesini sağlamaktadır. NATO tatbikatları savunma amaçlı, şeffaf ve uluslararası taahhütlerimizle uyum içindedir." ifadesini kullandı.
DENİZ HABER AJANSI