• BIST 9132.3
  • Altın 2871.5
  • Dolar 34.2453
  • Euro 37.5656
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 22 °C

Baltık Denizi'ndeki projeye onay verildi

Baltık Denizi'ndeki projeye onay verildi
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın doğalgazını Almanya'ya taşıyacak Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım projesine onay verdi.

Baltık Denizi'ndeki projeye onay verildi

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın doğalgazını Almanya'ya taşıyacak Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım projesine onay verdi.

İsveç, 15 milyar dolarlık projenin, denizde çevrenin korunması yönündeki taleplerini karşıladığını belirtirken, Finlandiya ise hattı inşa edeceklerin çevresel etki konusunda ek bilgi vermesi kaydıyla projeyi onayladı. Geçen ay Danimarka'nın onay verdiği ve iki doğal gaz hattının yapılması planlanan projeye, formalite gereği olsa bile Rusya ve Almanya'dan yeşil ışık yakılması gerekiyor.

2011 Yılında Hazır Olacak

Tamamlandığında 1,200 kilometre olacak doğal gaz boru hattı, Rusya'nın Vyborg limanından Almanya'nın Greifswald limanına yılda 55 milyar metre küp doğalgaz taşıyacak. Projenin gelecek yıl başlaması beklenirken, ilk doğal gaz boru hattının 2011 yılında doğal gaz sevkiyatına hazır olması bekleniyor. Moskova yönetimi Kuzey Akım projesi ve Avrupa'nın güneydoğusundaki Güney Akım projesiyle, Avrupa doğal gaz piyasasındaki konumunu güçlendirmeyi ve Rusya'yı pas geçen eden Nabucco doğal gaz projesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kuzey Akım İdari Müdürü Matthias Warnig yaptığı açıklamada, ''İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin bugün aldığı kararlardan memnunuz. Bu iki izin, Avrupa'nın arz güvenliği ve projemiz için önemli bir dönüm noktasını oluşturuyor'' dedi. Kuzey Akım sözcüsü Steffen Ebert, Almanya'nın projeyi Aralık ayında resmen onaylamasını beklediğini söyledi. Enerji Kalkınma Fonu Müdürü Sergey Pikin de Rusya'nın projeyi destekleyeceği konusunda bir şüphe bulunmadığını ifade etti.

İsveç, doğal gaz boru hattı inşaatının Baltık Denizi'nde balık rezervlerine ve deniz kuşlarının yaşam ortamlarına zarar vermesinden, ayrıca savaş dönemlerinde deniz yatağına serpilmiş kimyasal silahlar ve cephanelerden zehir sızmasından endişe ediyordu. Finlandiya hükümeti de Rusya Çevre Bakanlığına 16 Ekim'de gönderdiği mektupta, deniz yatağındaki mayınların ve cephanelerin patlatılması sırasında hattı inşa edenlerin aldığı koruyucu önlemler konusunda daha fazla ayrıntı talebinde bulundu.

Uzunluğu 375 Km Olacak

Plana göre, Rusya, Almanya, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'dan geçecek doğal gaz boru hattının İsveç'deki uzunluğu 480 kilometre ve Finlandiya'daki uzunluğu ise 375 kilometre olacak. Projede, Rusya'nın doğal gaz devi Gazprom'un yüzde 51, Alman enerji şirketleri E.ON Ruhrgas ile Wintershall'ın yüzde 20'şer ve Hollandalı Nederlandse Gasunie'nin yüzde 9 payı bulunuyor.

www.DenizHaber.Net

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim