Kuşadası Körfezi'nde Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Yunanistan'ın Sisam Adası arasındaki Bayrak Adası'nın kiralanacağı yolundaki iddialar ortalığı karıştırdı.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), aynı zamanda milli park sınırları içerisinde kalan ve stratejik önemi son derece büyük olan tarihi Bayrak Adası'nın kiralanacağı yolundaki iddialara sert tepki gösterdi.
Ege Denizi'ndeki irili ufaklı adalardan biri olan tarihi Güzelçamlı beldesi sınırları içerisindeki 3217 parsele kayıtlı Bayrak Adası'nın tapusu Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait olmasına rağmen, ada Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı kapsamında 1. derecede doğal sit alanında bulunuyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Bayrak Adası'nı kiralamak için Kiyi Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne başvurular yapıldığı yolunda duyumlar aldıklarını söyledi.
Bayrak Adası'nın Yunanistan'ın Sisam adasının hemen dibinde bulunduğuna dikkati çeken EKODOSD Başkanı Sürücü, "Stratejik yönden çok önemli bir yerde bulunan Bayrak Adası Feneri'nin kiralanması duyumunu almış bulunmaktayız. Bayrak Adası ayrıca Milli Park sınırları içerisinde olması nedeniyle de çok önemlidir. Ege'nin en batı ucundaki doğa harikası milli park sınırları içerisindeki her yer korunmalıdır. Dilek Yarımadası, milli park olduğu için yeşil kalabilmiştir.
Ege kıyılarındaki yoğun yapılaşmalar göz önüne alındığında, milli parkın önemi çok iyi anlaşılmaktadır. Buranın kiralanarak özelleştirilmesi ile ne elde edileceğini merak ediyoruz. Oysa Bayrak Adası, Türkiye için büyük stratejik önem taşımakta, bunun yanında doğal sit alanında olduğu için bugüne kadar korunabilmiştir. Çocuklarımızın geleceği için buraları korumak zorundayız. Çocuklar gelecekleri için buralara umutla bakmalıdır" dedi.
Bayrak Adası, Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı beldesindeki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı ile Yunanistan'ın Sisam adası arasındaki darboğazın tam ortasındadır. 700 metre ile Türkiye kıyılarında yabancı bir ülkeye en yakın sınır alanı içerisindedir. Dilek Yarımadası'ndaki İlyas ağa karakolu ile Sisam Akra Gatos arasında boğaz başlar. Bayrak Adası boğazı tam ortasından ikiye böler. Adanın her iki yanı derin geçittir. Sisam tarafı daha geniş olduğundan bütün kruvaziyer gemiler bu tarafı tercih eder. Birçok özel yat ise manzaranın keyfini çıkarmak için,
Milli park kıyılarına paralel geçer. Boğazda akıntı çoktur. Akıntı genellikle doğu ve poyraz yönünde akar. Bayrak Adası'nın etrafında melanur, sargoz, eşkine ve müren balıkları boldur. Denizciler arasındaki ismiyle darboğaz, yaklaşık 1 mil genişliğinde ve 4 mil uzunluğundadır. Hatta Bayrak Adası'ndan karşı Yunanistan kıyılarına yüzülerek geçilecek mesafededir.
Dünyada gelişen teknolojiyle birlikte, deniz trafiği de yoğunlaştığından, riskli yerlere deniz fenerleri konulmaya başlanmıştı. 1949 yılında hizmete giren Bayrak Adası Deniz Feneri de bunlardan biriydi. Bayrak Adası feneri boğazın ortasında mahrumiyet bölgesinde olduğundan, o yıllarda fenere 2 kadro verilir. Karı-koca 2 kişi adadaki fenere yerleştirilir. Küçük bir tekneyle ayda bir iki kez Kuşadası'ndan ihtiyaçlarını karşılayan fenerci, zor koşullarda görevini sürdürürdü. Kuşadası'ndan kayıkla getirdiği unlarla ekmeklerini bu fırında yaparlardı.
Su ihtiyaçlarını yapmış oldukları sarnıçta biriken yağmur sularından giderirlerdi. Eğer yağmur yoksa en yakın yer olan Dipburun karakoluna kayıkla giden fenerci, karakolun biraz ilerisinde bulunan tatlı su kaynağından testilerini doldurarak, tekrar adaya dönerdi. Sonradan yapılan su sarnıcının yanında da antik özelliği olan eski bir sarnıç bulunmaktadır.O yıllarda Sisam kıyılarında böyle yerleşim alanları yoktu. 1980'li yıllarda yeter artık diyen fenerci emekliye ayrılınca, adadaki fenerciliğe talipli çıkmamış ve mevcut kadro Kuşadası Güvercinada Feneri'ne verilmiş, Bayrak Adası da fenercisiz kalmıştır. Bayrak Adası Feneri günümüzde gün ışığına ayarlı olup, bakımını Kuşadası'ndan kiraladıkları tekneyle ayda bir Güvercinada fenercisi yapmaktadır.