• BIST 9625.84
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Bilim, hamsinin peşinde 5 bin kilometre yol katedecek

Bilim, hamsinin peşinde 5 bin kilometre yol katedecek
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün gemisi, Karadeniz'in geleneksel balığı hamsinin geleceğini araştırmak üzere denize açıldı. 14 gemici ve 9 bilim insanı, hamsinin peşinde 5 bin kilometre gidecek

Türkiye'nin en çok tükettiği balık olan hamsinin geleceğini araştırmak için bilim insanları yine Karadeniz'e açıldı. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı proje için ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün gemisi R/V Bilim II, önümüzdeki balıkçılık sezonunda 1 ay boyunca Karadeniz'deki 200 istasyonda su sıcaklığı, tuzluluk, akıntı ve oksijen seviyelerini ölçecek, yavru hamsilerin gelişmesi üzerine araştırma yapacak. Ekip, hamsinin peşinde 3 bin mil (yaklaşık 5 bin kilometre) gidecek. Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, "Geçen yıl hamsi kıyılarımızda yavruladı ama Gürcistan'da yetişkinleşti ve avlandı. Araştırmamız yavru hamsiler için önemli" dedi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün açık deniz araştırma gemisi R/V Bilim II, yedinci kez Karadeniz'e açıldı. Türkiye'nin Karadeniz'deki Münhasır Ekonomik Alanı içinde sofralarımızın vazgeçilmez balığı hamsi için ODTÜ ve Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü birlikte çalışacak.

Hamsinin izini sürecek

Hamsinin izini sürmeyi planlayan araştırma gemisinde çeşitli dallardan 9 bilim insanı bulunuyor. Bilim ekibinin lideri olan Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, hamsinin yumurtlama alanlarında; su kirlilik, sıcaklık, tuzluluk, akıntı, sudaki oksijen seviyesi gibi etkenlerden nasıl etkilendiğini araştıracaklarını belirtti. Karadeniz'in güneyindeki 200 istasyona sürekli uğrayarak değerleri ölçeceklerini vurgulayan Doç. Dr. Gücü, en önemli çalışmayı hamsinin yumurtlama alanlarında yapacaklarını belirtti. Plankton ağlar ile hamsinin Karadeniz'e ne kadar yumurta bıraktığını takip edeceklerini belirten Gücü, bu bilimsel çalışma ile balığın geleceğinin korunmasının amaçlandığını söyledi. Gücü, hamsinin yumurtlamasından erişkin boya gelmesine kadar geçen 1 yıl içinde iklim değişikliğinden ne kadar etkilendiğini de belirlemek istediklerini söyledi.

Gürcistan'a kaçan hamsi

Doç. Dr. Gücü, "2013 ve 2014 yıllarında hamsi kıyılarımızda sevindirici oranda yumurta bıraktı. Fakat hamsi kuzeydoğuya yönelerek Gürcistan'a gitti. Gürcistan kıyılarında yıllık 60 bin ton avlanan balık geçen yıl 90 bin tona çıktı. Hamsinin neden etkilenerek bu kıyıları tercih ettiğini bulmaya çalışacağız. Yani hamsi bilmecesini çözmeye çalışacağız" dedi. Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülke içinde en çok hamsiyi Türk balıkçıların avladığını söyleyen Gücü, "Azak ve Tuna hamsisi olarak 2 hamsi türünü avlıyoruz. Temel hedefimiz 6 ülkenin paylaştığı hamsi stoğu hakkında ipuçları elde etmek. Bu güzel balığın davranışlarını çözebilirsek korumak için daha çok adım atabiliriz" diye konuştu.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Serdar Sakınan ise, "Orta su trolü denilen yöntem ile hamsilerin yumurtalarına bakacağız. Prop, hidrofon, hidroakstik, ekosander gibi cihazlarımızla hamsinin göç yollarını, bulunduğu derinliği ve yavrulama oranını belirlemeye çalışacağız" dedi.

Yunuslar da dinlenecek

14 gemici ve 9 bilim insanının bulunduğu gemi, ülkemizin araştırma yapabileceği alanda yaklaşık 3 bin mil (5 bin km) yol gidecek. Koordinatlarla belirlenen 200 ölçüm istasyonuna uğrayacak olan gemi, yunusların seslerini dinleyerek denizdeki besin zincirinin devamını sağlayan memeliler hakkında da fikir sahibi olacak.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
çinakop
21 Temmuz 2015 Salı 10:11
10:11
Sayın Hocalar İlim Bilim İ N S A N L A R I, okyanus değil bizim yaşam alanımız Karadeniz. Baş ta bu kadar büyük avlanma katletme makinelerin 3 pervana ve suratlı gürültücü makinelerin bir anda aynı anda arı kovanından çıkan gürültü ile bir karış olan kıyı kesimlerinde oksijen olan alana yüklenmeleri balığın kulaklarına giden bu gürültü den derine oksijensiz sahaya ve dipsiz kuyulara inene kadar bir yarısı yolda iken beyinleri zarar görerek ölerek diplere gidiyor, dipsiz kuyular olan oksijensiz kuyulara inenler de burada zaten telef olmaktalar. 2 bu katliyam makinelerin yanında dip radarları olan SONAR aleti dünyada yasaklanmış. neden acaba bunlara müsaade edilmekte..
BİR KARIŞ KARADENİZ i boydan boya tarayan X X X IŞIKLARI VEREN CİHAZLAR BALIKLARIN HAMSİLERİN TELEF OLMASINA SEBEP VERMEKTE. 2- Düşünün bir seferde Rize alanı kadar deniz ve deniz dibini sarabilen ağlarla ve diğer ağlarla 24 metre olan taban yüksekliği ağlarla,, yetmedi bazıların mendirek sahil kesimine kadar girerek tabana inerek, yetmedi standart dışı dip kurşunların 2 katı olarak kullanıp, yetmedi ağların diplerini halkalarla birleştirip bir TROL AĞI yapıp kaçmasına müsaade edilmemekte yavrular, yermedi yavrulamakta olduğu anaçları,yavruları,besin kaynaklarımızı tarlalarımızı, yuvalarımızı yerle bir etmekteler.DEPREM YAŞATMAKTALAR.
Sonrasında da oksijensiz bırakmaktalar.Ne kadar Standart dışı balıkların denize dökmekteler topraklarımızı, evlerimizi. Karadeniz yaşam alanımızı zaten Avrupa dan akan, Rusya dan akan nehirlerden zehir atıkları, boy dan boya olan Türkiye kıyıları belediyeler, petrol atıkları, çöp atıkları ZEHİRLEDİNİZ. Mazeret aramayın, iklim değişikliği ile araştırma yapmayın.Katliyamı yapan avlanma yapan Türkiye deki bu avlanma makinelerini dur deyin.Romanya da Bulgaristan da Ukrayna da, Rusya da Gürcistan da balık var NEDEN acaba?
Boydan boya olan TÜRKİYE de Kalkan,Kofana, Lüfer,Mersin Balığı, Kırlangıç, Pisi balığı, Karagöz, Kötek,Mavruşgil,
Sardalya, İsparıza, Vurucu zehirli Balıklar, Barbun, Tekir, Kılıç Balığı, Zargana, İstavrit, Sipar, Her çeşit Kaya balıkları, iki karış Pavuryalar, Çekirgeler, ve HAMSİ bunlar hepsi TÜRKİYE dışındaki komşularında bulunmakta yaşamaktalar, deniz sınırları hepsinden büyük olan TÜRKİYE de tükendi. Hocalar bırakın Yaratanın havasını iklimini, YUNUSLARI,ondan daha iyimi bilirsiniz yarattığı canlıların hayatlarını vermekte, almakta. TÜRKİYE de Karadeniz in katleden kendi insanları, bunların avlanma kurallarını, araç gereçlerini durdurun. Dedeleri onlara böylemi MİRAS BIRAKTI..O zaman siz eğitimciler, sözünüzü devletin brokratlarına söz geçirememektesiniz, ve avlanma yapan, katldenleri eğitmemektesiniz..Okuldaki öğrencilerden çok bu balık avlama yapanları her hafta 3 gün eğiteceksiniz takip edeceksiniz tüm araç gereçlerini, ve avlanma zamanında..TÜRKİYE nin dışındaki tüm ülkeler eğitim hocaları ve brokratları eğitmekte tek bir canlıyı katledenleri ömür boyu avlanma yasağı getirtmekte,tüm araç gereçleri devletin verdiği teşfikleri geri alarak zarara uğratmaktan ve kullandığı araçları da devlet yok etmekle takip ettirmekte. Eğitim kitaptan çok pratik ile olur..Onun için Gürcistanda HAMSİ yavrulamakta, tüm balıklar yaşamaktalar…..
81.214.71.174
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim