Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, basın mensupları ile kahvaltıda biraraya geldi. Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "2003'de elektrikli hatlarımızın toplam uzunluk içerisindeki payı yüzde 18'di, 2015 itibariyle bunu tam iki katına çıkarmışız. Yüzde 36 olmuş. 2018'de bütün hattın yüzde 65'i elektrikli hale gelecek. Hızlı tren hatları 2015 itibariyle bin 213 kilometre hızlı tren hattını tamamladık, hizmete aldık. Bu tamamen yeni yapılmış hat. 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarmış olacağız. Bugünkü oranın neredeyse iki buçuk katını bulmuş olacak" diye konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'ye yönelik son dönemdeki siber saldırılara ilişkin, "236 büyük saldırı yaşadık. BTK derhal harekete geçti. Bu DDOS saldırılarına karşı kapasite artırımı yoluna gittik" dedi.
Basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Yıldırım, Ankara-Sivas hızlı tren hattının ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine, hattın 2018 sonunda tamamlanmasının planlandığını, 2019'dan itibaren iki il arasındaki mesafenin hızlı trenle 2 saatte alınabileceğini söyledi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Twitter'a uyguladığı cezaya ilişkin soru üzerine Yıldırım, Türkiye yasalarına herkesin uymasının esas olduğunu vurguladı. Buna uymayanlara gerekli yaptırımların devreye konulduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
"Esas olan kapatmak, cezalandırmak, yayın yapmasını engellemek değil, yasalar içerisinde iş yapmasını sağlamak. Bu yüzden de yeni bir uygulama getirdik. BTK uygulanamayan yasaların uygulanmamasına karşılık parasal ceza yoluna gitmeye başladı. Twitter'a 150 bin liralık ceza kesildi ve Amerika'daki merkezine gönderildi. 30 günlük tebligat süresi şu anda doldu. Bundan sonraki gelişmelere göre hangi adımlar atılması gerekiyorsa atacağız. Vazgeçmemiz söz konusu değil, Türkiye'de hizmet veren, ticaret yapan herkes yasalara uymak zorundadır. Bu bizim için bir ayrıcalık değil, her ülke için bu söz konusu."
Yıldırım, Sürat Demiryolu'na yönelik bir soruyu yanıtlarken, şöyle konuştu:
"Köseköy'e kadar ön fizibilite çalışması yapıldı. Oradan sonra Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlantı yapılacak. Ondan sonra da Avrupa Yakasında Halkalı-Edirne'ye entegre olacak. Ön proje çalışmaları devam ediyor. Bunlar bittikten sonra yapımı konusunda hangi yöntemle gerçekleştireceğiz, bunu ele alacağız. Bu büyük bir proje. 20 milyar liradan söz ediyoruz. Yaklaşık 7-8 milyar dolarlık projeden bahsediyoruz. Bu, 2023 hedeflerimiz arasında yer alıyor."
"En fazla bedel ödeyen ülke Türkiye"
Göçmenlerle ilgili bir soru üzerine Yıldırım, söz konusu kişilerin ülkelerini terk ettikleri için ayıplanamayacağını, asıl ayıplanması gerekenin dünyanın bu vahşete ses çıkarmaması olduğunu vurguladı. Yıldırım, göçmenler konusunda en fazla canı yanan ve bedel ödeyen ülkenin Türkiye olduğunu, başka ülkelerin Türkiye kadar bedel ödemediğini söyledi.
Bu konunun Akdeniz'in sorunu olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu, Türkiye'nin tek başına yapacağı bir iş değil. Akdeniz'e kıyısı olan 23 ülke var. Hepimiz bir araya gelip bu sorunu yerinde çözmemiz lazım. Bir ülkeden başka ülkeye insanları nakletmek, engellemek, onların hayatını kaybetmesine ilgisiz kalmak insanlıkla bağdaşacak bir iş değil. O yüzden bizim yaptığımız örnek çalışmanın Akdeniz'i paylaşan diğer ülkelerle yapılması için gayretlerimiz devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Demiryolu ve limanlar
Demiryollarının serbestleşmesine ilişkin bir soruya karşılık Yıldırım, demiryollarının bu yıl karayolları ve havayolları gibi özel sektörün kullanımına açılacağını bildirdi.
Limanlara ilişkin bilgi veren Yıldırım, Kuzey Ege Çandarlı Limanı altyapısının bittiğini, üst yapısının bu yıl ihale edilerek kamu-özel ortaklığında yapılacağını, Filyos Limanı'nın hukuki sorunlarının aşıldığını ve bu sene yapımına başlanacağını anlattı. Yıldırım, İnebolu ve İzmir limanlarının özelleştirme kapsamında değerlendirmelerinin devam ettiğini, yat limanları projelerinin hazırlandığını da ifade ederek, "2023'e kadar yat limanlarında kapasite hedefi 50 bin. Şu anda 19 bin civarındayız. Daha yapılacak çok işimiz var" diye konuştu.
"Siber saldırılarda bilgi kaybı olmadı, erişim gecikti"
Bakan Yıldırım, başka bir soru üzerine, 4,5 G'de yerli kullanım oranının kademeli olarak artırılacağını kaydetti.
Siber saldırılara ilişkin bir soruya karşılık da Yıldırım, siber saldırıların günlük değil, sürekli gerçekleşen olaylar olduğunu vurguladı. İnternetin kullanıldığı her yerde saldırıların gerçekleştiğine işaret eden Yıldırım, dünyada 2 milyon köle bilgisayar bulunduğunu söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"14 Aralık'ta başladı ağırlıklı olarak 24 Aralık'a kadar devam etti. 236 büyük saldırı yaşadık. Depremler var ama hissedilmiyor. Bir de büyük deprem oluyor maalesef onun ağır sonuçları oluyor. Derhal BTK harekete geçti. Bu DDOS saldırılarına karşı kapasite artırımı yoluna gittik. USOM ve SOME'ler oluşturduk. Öngörülen 367 kurumda SOME'lerin tam teşekküllü olarak çalışması. Şu anda böyle olduğunu ne yazık ki söyleyemiyoruz. Önümüzdeki dönemde USOM-SOME ağını güçlendirmek ve kurumları bu tür saldırılara karşı 7/24 gerekli tedbirleri alabilecek hale getirmek istiyoruz. Bu bir sefer için bitirilecek bir iş değil, sürekli devam edecek bir iş. Bunu artık günlük yaşamın bir parçası gibi görmek gerekiyor. 2018'e kadar yeni eylemler olacak. Bakanlığımız ocak ayının son haftası Siber Güvenlik Kurulunu toplantıya çağırıyor. Bu Kurulda yeni tedbirler ve yeni eylem planını konuşup karar bağlayacağız."
Yıldırım, bu siber saldırılarda herhangi bir bilgi kaybı olmadığını, erişimde gecikmeler yaşandığını dile getirdi.
"Yolların kralı yok, yolların kuralı var"
Yıldırım, Marmaray banliyö hatlarının ne zaman biteceğine yönelik soruya, çalışılan firma ile yaşanan olumsuzluklar ve projedeki zaman kaybı nedeniyle 2016 yılında tamamlanamayacağını belirterek, "Hedefimiz banliyö hatlarını 2017 sonunda, en geç 2018 başında Pendik'ten Ayrılık Çeşmesi'ne, Kazlıçeşme'den de Halkalı'ya kadar açmak" şeklinde konuştu.
Kış mevsimi dolayısıyla yaşanan kazaları önleyici ne tür tedbirlerin alındığının sorulması üzerine Yıldırım, konuya ilişkin uyarılar yaptıklarını, sürücülerin kış mevsiminin gerektirdiği tüm tedbirleri alması gerektiğini söyledi.
Yıldırım, sürücülerin kış lastiği kullanması ve olumsuz hava şartlarını dikkate alarak yolculuk planlaması yapması gerektiğine işaret ederek, "Kazaların yüzde 90'a yakını kullanım hatasından kaynaklanıyor. Bunun bir tedbiri yok. Yolu ne kadar mükemmel yaparsanız yapın, tedbirleri ne kadar iyi alırsanız alın, insan kusurunu düzeltecek bir makine henüz icat edilmedi. Sürücülerimize diyoruz ki 'Hem kendi canınız, hem taşıdıklarınız için lütfen kurallara uyun. Yolların kralı yok, yolların kuralı var" diye konuştu.
Bu konuda tedbirlerin artarak devam edeceğini vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin 400 noktasında 8 bin makine ve 9 bin personelin yolları açmak için gece-gündüz çalıştığını ifade etti.
Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul hızlı tren hatlarında zam yok
Yıldırım, havayollarında ve demiryollarında zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, "Havayollarında bizim fiyat ayarlamak gibi bir konumumuz yok. Sektör tamamen serbest. Bizim düzenleme yapmamız söz konusu değil. Ancak demiryolları halihazırda tekeldir ve diğer kurumların yaptığı gibi enflasyon oranında bir düzenleme yapmayı düşünür. 15 Ocak'ta böyle bir planlamaları var" yanıtını verdi.
Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul hızlı tren hatlarında zam olmayacağını da bildirdi.
"Hız ulaşımda felaket, bilişimde bereket"
Türksat 4B ile internetin ucuzlamasının söz konusu olup olmayacağı sorusu üzerine Yıldırım, Türkiye'de internet kullanımının diğer ülkelere göre daha ucuz olduğunu dile getirdi. İnternetin daha fazla ucuzlamasının, daha hızlı erişime bağlı olduğunu ifade eden Yıldırım, 2016'yı ve gelecek yılları fiber ağların geliştirilmesi için seferberlik yılı olarak ilan ettiklerini söyledi.
Yıldırım, bilişim ağlarının arttırılmasının önemine dikkati çekerek, "Bölünmüş yollara yeterince yatırım yaptık, gelecek yıllarda akıl yollarının genişletilmesi için özel bir strateji uygulayacağız. Bu konuda belediyelerle, çeşitli idarelerle sıkıntılar yaşanıyordu. Bu sıkıntıları çözeceğiz. Bilişim ağlarını artıramazsak, gelecek yıllarda bizi bekleyen en büyük tehdit hız azalması. Bilişimde hızın azalması hiç arzu edilen bir şey değil. Ulaşımda hız felakettir, bilişimde hız berekettir" ifadelerini kullandı.
Yüklenicilerin alacakları ilk kez devredilmeyecek
Yüklenicilerin durumlarına ilişkin soruyu yanıtlayan Yıldırım, ilk kez Karayolları Genel Müdürlüğünce yüklenicilerin alacaklarının bir sonraki yıla devredilmeyeceğini belirterek, "Kamulaştırmalar dahil yaklaşık 7 milyar 85 milyon lira tutarındaki tüm borçlar ödenecek. Karayolları, bu sene 2016 ödeneğini alacak, 2015 için baştan hesap kesilmiş olacak. Böylece 2016 planları daha sağlıklı yapılacak ve daha verimli bir karayolu çalışması olacak" dedi.
Deniz Haber Ajansı