Ankara’yı ziyaret eden KKTC Başbakanı Tufan Erhürman ile Ankara’da basın toplantısında konuşan Yıldırım şunları söyledi; “Kıbrıs adasının etrafındaki her türlü doğal zenginlik, kuzey ve güneydeki tüm halkın ortak varlığı; emrivaki ve oldu bittilerle yapılacak kışkırtıcı faaliyetler karşılığını görecek. Bu kaynaklar konusunda adadaki her iki tarafın üzerinde mutabakat sağlamadığı her adım egemenlik haklarının ihlali olur.”
Amerikan petrol ve doğalgaz devi Exxon Mobil, Kıbrıs açıklarında doğalgaz araştırması yapmak üzere ay sonuna kadar iki gemi göndereceğini daha önce duyurmuştu.
Exxon Mobil’in bir önceki yönetim kurulu başkanlığını, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson yürütüyordu.
Doğalgaz anlaşmazlığı
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki askeri tatbikatlarını mart başına kadar uzatmasının ardından Kıbrıs Cumhuriyeti petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdüreceğini duyurmuştu. Böylece Kıbrıs hükümeti, bulunabilecek enerji kaynaklarına erişim konusunda Türkiye ile arasındaki gerilimde direneceğinin işaretini vermişti.
Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlık, Rum yönetiminin 2011 yılında belirlediği münhasır ekonomik bölgede doğalgaz arama hamlesinden sonra başlamıştı. Bu hamleye karşılık KKTC de Ankara ile anlaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz arama yetkisi vermişti.
TPAO’ya yetki verilen bölgelerden bazıları, Rum yönetiminin arama yaptırdığı bloklarla çakışıyor. Son olarak Rum yönetiminin anlaşma yaptığı İtalyan Eni’ye bağlı ‘Saipem 12000’ adlı geminin 6’ncı blokta tamamladığı sondaj çalışmalarının ardından 3’üncü bloğa yönelmesi krize neden olmuştu.
Rum yönetimi 9 Şubat’ta İtalyan Eni şirketinin kiraladığı bir doğalgaz arama gemisinin ada açıklarında yapacağı sondaj çalışmasının Türk askeri gemileri tarafından engellendiğini bildirmişti.
Exxon Mobil şirketininse, Katar devletine bağlı Qatar Petroleum ortaklığıyla, Rumların 2011 yılında belirlediği münhasır ekonomik bölgedeki 10’uncu parselde doğalgaz araması bekleniyor.
DENİZ HABER AJANSI