Hamsinin bu yıl ki akıbetiyle alakalı açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, hamsi avının 1 yıl ertelenmesinin gelecek yıl ki stoklara farklı şekilde yansıyacağını söyledi.
Tezgahlarda bulunan hamsinin normal boyutlarına göre farklı olduğunu belirten Dinçer, “Şu andaki ilk verilere göre çok erken ama pazarda tüketiciye arz edilen ürüne baktığımız zaman ciddi bir şekilde tehlikenin olduğunu görüyoruz. Balık çok küçük, ince avlanabilir boyutun altında. Su sıcaklığının da istenilen seviyeye düşmemiş olmasıyla hamsi ideal bir sürü oluşturmuş değil. Kasım ayından itibaren etkin hamsi av sezonu başlamaktadır. Önümüzdeki 1 ay içerisinde bu belli olacaktır” dedi.
'BİR YIL HAMSİ AVI YASAKLANSIN'
Rakamların incelendiğinde hamsi sorununun kriz noktasında geldiğini ifade eden Dinçer, “2017 yılının rakamlarına baktığımız zaman geçen yıl 7 bin 578 ton olarak palamut avlanmış. Bir önceki yıla baktığımız zaman yaklaşık 40 bin ton avlanmış. Karadeniz’de ağırlığı teşkil eden av miktarında hamsinin durumunun kritik olduğunu belirtmek istiyorum.
Hamsideki stoklar üzerinde av baskısının yüksek olduğunu, bana göre bir yıl hamsi avının yasaklanmasının uygun olacağını, stokların daha çabuk bir şekilde iyileşeceği kanaatindeyim. Çünkü bu gidişe baktığımız zaman hamsi ciddi bir şekilde düşüyor, neredeyse kriz seviyesine geliyor. Bir yıl hamsi avı yasaklansın. Çünkü hamsi için bir yıl çok önemlidir.
Hamsi zaten 3 yaşına kadar yaşayabilen bir canlı olduğu için bir yıl hemen kendisini yenileyebiliyor ve avlanabilir boya geliyor. Zaten şuanda avlanabilir yasal boyda ürün çıkmamaktadır” açıklamasında bulundu.
DENİZ HABER AJANSI