Bu ay Nairobi'de dünya hükümetleri plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik ilk küresel anlaşmaya giden yolu tartışacaklar.
28 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Kenya'nın başkentinde yapılması planlanan BM Çevre Meclisi, hükümetler arası bir müzakere komitesine, tüm ülkeleri ulusal hedefler ve planlar yoluyla okyanuslara atılan plastik atıkları ortadan kaldırmayı hedefleyen bir anlaşma yapmaya teşvik edecek.
Okyanusta yalnızca yüzeyde 51 trilyona kadar plastik atık olduğu tahmin ediliyor. Denizlerdeki plastik kirliliği, hayvanların yaşam alanlarını tehdit ederlen, plastikle kontamine olmuş deniz ürünlerini yiyen insanlar için oluşan riskin tehlikesi ise hala bilinmiyor.
DENİZLERE YAYILAN PLASTİĞİN ÇOĞU NEHİRLERDEN GELİYOR
Diğer yandan denizlere yayılan plastiğin çoğu nehirlerden geliyor. 2017 tarihli bir rapora göre %95'e varan oran, sekizi Asya'da olmak üzere yalnızca 10 nehir sisteminden geliyor. Bunların çoğu ise, plastikleri geri dönüştürmek veya elden çıkarmak için gelişmekte olan ülkelere ihraç eden gelişmiş ülkelerden kaynaklandığı belirtiliyor. Öte yandan Çin, yıllarca dünyanın plastik atıklarının neredeyse yarısını ithal ettikten sonra 2018'deçöp ithalatını yasakladı.
Bilim adamları, Fransa'nın üç katı büyüklüğünde bir alanı kaplayan Büyük Pasifik Çöp Yaması gibi büyük yüzen plastik birikimlerinin yanı sıra 5 mm'den daha küçük mikroplastiklerden de endişe duyduklarını belirtiyor. Bu mikroplastikler Antarktika'dan en derin okyanus çukuruna kadar her yere yayılmış durumda.
Plastik atıkları temizlemeye yönelik teknolojik çözümlerin başarısının yanında tek kullanımlık plastiklerin kullanımını engelleme girişimleri popüler olsa da, ilk etapta malzemenin üretimini sınırlamak için zorluk devam ediyor. Bunun ancak küresel bir anlaşma ile sağlanabileceği belirtilirken gözler 28 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Kenya'nın başkentinde yapılması planlanan BM Çevre Meclisine çevrildi.
DENİZ HABER AJANSI