• BIST 9739.72
  • Altın 3065.154
  • Dolar 35.4502
  • Euro 36.5159
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 4 °C

Bodrum’da ‘Balıkçı barınakları marina olarak kullanılıyor’ iddiası

Bodrum’da ‘Balıkçı barınakları marina olarak kullanılıyor’ iddiası
Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan bazı balıkçı barınaklarının marina gibi kullanılması ticari tekne sahiplerini çileden çıkardı.

Torba mahallesinde bulunan balıkçı barınağında lüks yatların demirlemesi bazı balıkçı ve ticari tur teknelerini çileden çıkardı. Ticari teknelerin yıldırma politikası ile çıkarılıp yerlerine lüks teknelerin 10 bin lira ila 20 bin lira arasında bağlanması ve suyun tonuna 10 lira elektrik kw ise 1 lira alınması kaptanların tepkisine yol açtı. Barınak da özellikle yabancı bayraklı lüks teknelerin olması ise dikkatlerden kaçmadı.

Konu ile ilgili sıkıntılar yaşayan Tur teknesi sahibi ve kaptanı Ercan Uçar Torba Balıkçı barınağı Kooperatifi tarafından elektriğinin suyunun kesildiğinin ve zorla yerinden çıkarılmak istediğini iddia ederek “biz balıkçı barınağının mendirek kısmında teknemizi bağlıyoruz. Bu yer devletin hüküm ve tasarrufunda. Bu barınağın yetkilileri yıllardır aldığımız elektrik ve suyumuzu kestiler. Kesme nedenleri ise bizim onlara tekne bağlama parası ödememizi istiyorlar. Bu para ise 10 bin TL ile 15 bin TL arasında bir rakam. Bu parayı almaya hakları yok zaten. Amaçları bizi yıldırıp buradan çıkarmak, bizleri çıkardıktan sonra ise özellikle yabancı bayraklı özel yatları yerimize getirmek, kendi menfaat ve çıkarları doğrultusunda daha rahat hareket edebilmektir. 

Balıkçı barınağı yönetmeliği madde 19 çok açık ve net söyler ‘Balıkçı barınakları Bakanlığın izni olmadan kesinlikle marinaya, yat limanına çevrilemez’ bu açık ve nettir. Balıkçı barınağına baktığımızda mendireğin dış kısmında tamamen yabancı bayraklı tekneler ve bu teknelerin bizim ekonomimize katkısı verdikleri pis sudur. Biz dış tarafta olduğumuz halde bize ne elektrik veriyorlar nede su veriyorlar. Elektrik ve su çektiğimiz sayaca iki tane kilit vurdular. Bizim vergilerimizle barınak yapılıyor, ama ne elektriğinden neden suyundan faydalana biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bir laf söylemişti. ‘Kim ki siz ticaret yapıyorsanız engel oluyorsa size bize söyleyin’ demişti. Bende buradan söylüyorum, biz ticaret yapıyoruz ama bu adamlar bize engel olaya çalışıyor.

Özellikle bu barınak düzenlenmesine kanuni olarak yeniden elden geçirilmesini rica ediyorum. Buradaki lüks yatlardan 10 bin - 20 bin lira arası para alıyorlar. Bu yatlar marinalara gitse 20 bin - 30 bin Euro alıyorlar. Yat sahipleri tabi ki de getirir yatını buraya bağlar. Bunu yapan ise Kooperatifin yöneticileri sahipleridir. Çünkü suda elektrikte onların elinde. Burada elektriğin kw 1 lira suyun tonu ise 10 liradır. Mahkemeye ve Tarım İlçe Müdürlüğüne başvurumu yaptım. Konu ile ilgileneceklerini söylediler. Geçtiğimiz yıllarda Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan’a söylemiştim konuyu araştırıp ilgilenmişti ve barınak yetkilileri bir süre bir şey diyemediler”dedi.

Başka bir ticari tekne işleten kaptan ise fiyatların çok pahalı olduğunu ifade ederek en azından ticari teknelerde indirimli fiyat uygulamasını istedi.

Öte yandan Balıkçı barınaklarındaki tekne alımı sıralaması ise şöyle; Balıkçı tekneleri, kum römorkörler, ticari tekneler, ticari yatlar yer varsa özel yatlar.

bodrum_balikci.jpg

bodrum_balikci1.jpg

bodrum_balikci2.jpg

bodrum_balikci3.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
HİKMET GÜRSOY
22 Ağustos 2017 Salı 11:36
11:36
BODRUM GÜMÜŞLÜK TE 6.50 M MOTORLU TEKNEM VAR. MARİNALAR DIŞINDA NEREYE BAĞLAYABİLECEĞİM KONUSUNDA BİLGİSİ OLAN VAR MI? KAMUNUN VE ÖZELLİKLE BELEDİYELERİN TUTUMU YÜZÜNDEN TEKNE TAHİBİ OLMAK KABUS HALİNE GELDİ. BİRİ BANA YARDIMCI OLURSA SEVİNİRİM.
24.133.210.123
Yasb
21 Temmuz 2015 Salı 12:55
12:55
Torba gibi kapalı bir koyda balıkçı barınağının aslında hiç olmaması gerekiyor. Zaten 35-40 yıl önce barınağın taşları yanlış yere döküldüğü için koyun ortasına yapılmış olduğu söylenir. Barınakda yıllar içinde çoğalan tekneler yüzünden deniz iyice pislenmiştir. Barınağın yanında bulunan ve torba da son kalan doğal plaj ise teknelerin karaya çekilip tamir edildiği ve boyandığı bir yer haline gelmiştir. Torbanın eski halini bilenler hatırlar belki barınağın boş olduğu dönemlerde denizin ve sahilin temizliğini.
188.57.5.205
Uğur
07 Temmuz 2015 Salı 16:02
16:02
Sınunda bir allahın kulu çıkıpta haber yapmış ve türkiyede her kıyısında bakın hepsi balıkçı barınağı ve milli emlak bu barınakları sadece balıkçı kooperatiflerine kiralıyor DEVLET KENDİ KENDİNİ ZARARR UGRATIYOR truzim belgesi için baglama yeri gösterilmesi isteniyor direk balıkçı kooperatiflerinin kucagındasınız.
176.219.167.98
Adalar Denizcisi
07 Temmuz 2015 Salı 12:12
12:12
İstanbuldaki tüm balıkçı barınakları ve kooperatifler, özellikle de Adalar da bulunanların tamamı su ürünleri kooperatifi adı altında resmen marinacılık yapmaktadır.Gidin bakın senede kaç kilo balik istihsal ederler ve bunun belgesi nerededir??? Kaç tekne balıkçılık yapar kaç tanesi özel yattır. İBB, Tarım Gıda Hayvancılık Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerine sesleniyoruz. Bu barınakları ya vergi ödeyen,ihtiyaç olan marina haline getirin yada asli vazifeleri olan balıkçılık yapan kişilere tahsis edilmiş alan haline getirin.Kadıköyden Tuzla sahiline kadar bölgeyi ,İstanbul Adalarını tarayın gerçekleri göreceksiniz.
176.240.96.152
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim