Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, kıyılarında ve boğazlardaki deniz ulaşımının emniyeti için deniz fenerlerini güçlendirmeye, tarihi olanları restore etmeye devam ediyor.
Uzunca tarihinde aynı zamanda bir deniz feneri olarak kullanılan Kız Kulesi’nin restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülürken, 500’e yakın fenerin yenilenme ve restorasyon çalışmalarını ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gerçekleştiriyor.
Bu kapsamda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek güçlendirilen tarihi Şile Deniz Feneri de geçen hafta açıldı.
ATA YADİGARI
Karadeniz sahillerinde seyir yapan gemiler için rota feneri olarak 1859 yılında Sultan Abdülmecit döneminde inşa edilen Şile Feneri’nin ilk inşa amacı, Kırım Harbi esnasında Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na giriş yapan gemilere yol göstermekti. O tarihten beri Türkiye’nin en uzun menzilli feneri olarak denizcilere, gemicilere ışık tutarak rehberlik eden Şile Feneri, uluslararası standartlarda 1. sınıf kategorisinde deniz seviyesinden 60 metre yükseklikteki kayalıklar üzerine 110 santimetre kalınlığında kesme taş kuleye sahip. Fenerin görüş mesafesi ise 21 deniz mili.
5’İ TARİHİ 493 FENER
Tarihi Şile Feneri’ndeki restorasyon çalışmalarının ilk olmadığının altını çizen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlık olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü eliyle kıyıların dört bir yanında denizcilere yol gösteren 41’i tarihi olmak üzere 493 fenerin restorasyon, bakım ve onarımlarını yaparak yenilediklerini kaydetti.
Karaismailoğlu, yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “2020 yılında 5’i tarihi eser olmak üzere 94 fenerin bakım, onarım, güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başladık. Ayrıca tarihi olmayan 89 betonarme fener ile tarihi Anadolu Feneri’nin bakım ve onarımlarını da 2021 yılı içinde tamamladık. İstanbul’da bulunan Ahırkapı ve Yalova’da bulunan Dilburnu tarihi fenerlerinin restorasyonları da tamamlanma aşamasında. Tarihi Türkeli, diğer adıyla Rumeli Fenerimizde ise çalışmalar süratli ve titiz bir şekilde devam ediyor. Bunların yanında 2023 yılı sonuna kadar ekonomik ömrünü tamamlamış mevcut 52 fener kulesi ile 40 yüzer seyir yardımcısının yenilenmesini de gerçekleştireceğiz.”
KIZ KULESİ NİSAN’DA AÇILACAK
Şehr-i İstanbul’un en zarif simgesi; boğazın inci tanesi Kız Kulesi için restorasyon çalışmaları devam ediyor. Eşine benzerine rastlanmayan mimarisi, kültüre ve gönüle dokunan bu muazzam vaziyeti ile Kız Kulesi, aslına yaraşır biçimde tekrar ziyarete açılacak. Boranlar, asırlar ve fasıllar eskiten bu ezeli çınar, estetik görünümü ile dünya çapında ilgi çekiyor. Tarih boyunca; boğaz trafiğinin denetimi, deniz feneri ve karantina alanı gibi pek çok amaçla kullanılan Kız Kulesi’nin ‘Anıt Eser’ olarak ziyaret edilmesi hedefleniyor. Restorasyon çalışmaları sonrası ziyaretçilerin Kız Kulesi’nin gözünden İstanbul’un güzelliklerini seyredebilmesi amaçlanıyor.
Restorasyon çalışmaları kapsamında; Kız Kulesi’nin avlusu üzerindeki çatının kaldırılması ile özgün dendanlar ve seğirdim yolları ortaya çıkarılması, sur ve kulenin özgün duvarlarındaki çimento derzlerin temizlenerek horasan harcı ile yeni derzlerin yapılması, avlu ve dışarıdaki zeminlerin tarihi kayıtlarda tespit edilen özgün malzemesine kavuşturulması, kubbenin karbon liflerle güçlendirilmesi gibi birçok teknik detay da bulunuyor. Kız Kulesi’nin nisan ayında yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlaması hedefleniyor.
DENİZ HABER AJANSI