Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ Genel Müdürlüğü (BOTAŞ), Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, BOTAŞ’a ait ham petrol ve doğal gaz boru hattı tesislerinin ulusal ve/veya uluslararası standartlara uygun olarak tasarımı, inşası ve güvenli şekilde işletilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.
Yönetmelik uyarınca BOTAŞ bünyesinde her bir boru hattı için, boru hatları ile ilgili her bir işletme/şube müdürlüğü; kendi görev alanı içinde kalan faaliyetleri, bütçeleri ve zamanlamaları içeren periyodik (aylık ve yıllık) olarak somut ve etkin faaliyet planları geliştirecek.
Her işletme/şube müdürlüğü; tesislerin tasarımı, yapım ve montajı, test ve kontrolü, işletmeye alma ve işletilmesi, bakımı, onarımı ve tesislerde asgari emniyetin sağlanması ile ilgili ulusal veya uluslararası standartlardan birine uymak zorunda olacak. Ayrıca bina ve tesislerin projelendirilmesi ve hesap yönetimlerinin belirlenmesinde Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümleri esas alınacak.
SİGORTA SORUMLULUĞU BOTAŞ’IN
LNG, FSRU ve doğal gaz tesislerinde gerçekleştirilen hizmet ve varlıkların türüne göre olası risklere karşı BOTAŞ tarafından sigorta yaptırılacak. Öte yandan, bütün tesislerle ilgili diğer tüm sigorta maliyetleri de BOTAŞ tarafından karşılanacak. Bu tesislerden yeni inşa edilecekler ve daha önce yapılmış olanların kamulaştırma planlarının uyumlaştırılmasından da BOTAŞ sorumlu olacak.
TESİS YAKININDAKİ İZİNSİZ YAPILAR YIIKILACAK
Boru hattı işletime alındıktan sonra emniyet mesafeleri ihlal edilerek yapılan, izin verilmeyen veya kabul edilen şartlara uymayan her türlü inşaat, ağaç, köklü bitki ve benzeri kaçak yapılar ve nebatlar, BOTAŞ tarafından tayin ve tebliğ edilen süre içinde sahipleri tarafından yıkılacak ve bulundukları yerden sökülecek.
Süresi içinde yıkım ve söküm yapılmaması halinde BOTAŞ’ın istemi üzerine mahalli mülki idare amirliğince başkaca bir işlem ve karara gerek kalmadan yıkım ve söküm işlemi yaptırılacak ve masrafları kaçak yapının/nebatın sahiplerinden alınacak.
HASAR İHTİMALİNİ İHBAR EDENE ÖDÜL VERİLECEK
Boru hattı tesislerinin doğal afetlerden (toprak kayması, sel, deprem ve benzeri) kaynaklanan hasarlar ile kazı, hırsızlık gibi etkenlerin neticesinde boru üzerinde meydana gelebilecek ezilme ve bükülme veya sızıntı gibi mevcut ve muhtemel tehditlerin ortadan kaldırılması veya zararın artmasının önlenmesi amacıyla yapılacak ihbarlar için BOTAŞ tarafından ücretsiz ihbar hattı tesis edilecek.
İhbarda bulunmakla beraber, zararın artmasını veya muhtemel zararın ortaya çıkmasını önleyenlere BOTAŞ Ödül Yönergesine göre ödül verilebilecek. İhbarda bulunanlarla ilgili bilgiler gizli tutulacak. Yönetmelik kapsamında belirtilen faaliyetlerde görevli BOTAŞ personeli ve kendi kuruluş mevzuatı uyarınca bu faaliyetlerin güvenliğinden sorumlu olan diğer kamu personeline bu madde kapsamında ödül verilmeyecek.
DENİZ HABER AJANSI