Türkiye’nin en köklü römorkörcülük teşkilatına sahip Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), römorkör filosunun büyütülmesi, gençleştirilmesi, çekme gücünün artırılması, sürdürülebilir ve çevreci operasyonlar gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaları dâhilinde inşa edilen römorkörlerinden ikincisi olan ‘Silivri’ römorkörü, 23 Aralık 2024 tarihinde UZMAR Tersanesi’nde yapılan törenle teslim edildi.
Geçtiğimiz haftalarda teslimi gerçekleşen ‘Sultanhanı’ römorkörünün ardından teslim edilen ‘Silivri’ römorkörü ile birlikte BOTAŞ, Türkiye’nin ilk çift yakıt sistemine sahip iki römorkörünü bünyesine katmış oldu. Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen operatörleri için imza projeleri hayata geçirmesiyle tanınan UZMAR Tersanesi tarafından inşa edilen römorkörler Türkiye’de ilk, dünyada ise az sayıda bulunan LNG ile de çalışan römorkörlerden ikisi olma özelliğini taşıyor. BOTAŞ, Türkiye’nin ilk çift yakıtlı römorkörlerinin de hizmete girmesi ile birlikte sürdürülebilir, çevre dostu ve ekonomik çözümler üreten filosunu daha da güçlendirdi.
‘TRAktor V3900-DF’ serisi çift yakıt sistemine sahip römorkörler Voith Schneider pervane ile donatılmış olup, her yöne 360 derece görüş özelliği bulunuyor. Bu sayede operasyon emniyeti ve manevra kabiliyeti artırılan römorkörler hem LNG yakıt ile hem de dizel yakıtla çalışabiliyor. Muadillerinin üzerinde bir teknolojiye sahip römorkörlerde NOX emisyon standartları da sıfıra indirildi. BOTAŞ’a ait Ceyhan/Adana adresinde bulunan Petrol İşletmeleri Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet verecek TRAktor V3900-DF serisi römorkörler 39 metre boy,15 metre genişlik ve 80 ton çekme gücüne sahip.
BOTAŞ Petrol İşletmeleri Bölge Müdürü Hüseyin Akmaz teslim törende yaptığı konuşmada projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi: “BOTAŞ olarak bu yıl 50. yılımızı kutluyoruz. 50 yıl önce Ceyhan terminalinde başlayan hizmet serüvenimizin ardından bugün ülkemizin 81 iline doğalgaz ulaştıran bir kuruluş haline geldik. Petrol ve doğalgazın hizmetlerimizin büyük bir kısmını oluşturmasının yanında denizcilik de ana faaliyetlerimizden biridir. BOTAŞ olarak bugün geldiğimiz noktada 33 deniz vasıtamız ve 500 gemi adamıyla birlikte hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaşmış bulunmaktayız. Filomuzu modern anlamda geliştirmek ve güçlendirmek için UZMAR ile 2022 yılında imzaladığımız inşa sözleşmesinin meyvelerini bugün alıyoruz. Dünyanın ve ülkemizin ilk ve çift yakıtlı VSP tipi pervaneli römorkörlerini filomuza katıyor olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.”
UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı A. Noyan Altuğ, UZMAR ve BOTAŞ çalışanlarının projenin hayata geçirilmesinde gösterdikleri üstün çabalarından ötürü teşekkür ederek “UZMAR olarak devletimizin güzide kurumlarından BOTAŞ için inşa ettiğimiz ve bugün ikincisini teslim ettiğimiz, Türk mühendislerinin eseri bu eşsiz römorkörlerin üzerinde ismimizi görmekten büyük gurur duyuyoruz. Bu proje, römorkör fabrikası olarak bilinen tersanemiz için ayrı bir önem taşımaktadır ve bizim için bir prestij madalyasıdır. BOTAŞ’ın sahip olduğu ilerici vizyonun bizlerin gelecek vizyonumuzla birleştiği noktada, en mükemmel haline ulaşan üstün teknolojiye sahip çevre dostu römorkörlerimizin vatanımıza, milletimize ve Türk denizciliğine hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
Kocaeli Serbest Bölgesi’nde modern tesisi ile 2005 yılından beri üretim yapan UZMAR Tersanesi, sahip olduğu kurumsal kaynak planlama programı “SEM ERP” sistemi ve yüksek mühendislik bilgi birikimleri sayesinde başta römorkör olmak üzere çok çeşitli tipte ve özellikte deniz aracını en hızlı, en bütçe dostu ve en kaliteli şekilde üretebilme kapasitesine sahip. Alternatif yakıtlı deniz araçları ve otonom teknolojilerine yaptığı yatırımları ile adından sıkça söz ettiren UZMAR Tersanesi, günümüzün ve geleceğin son teknoloji ile donatılmış çevre dostu deniz araçlarını seri bir şekilde üreterek her geçen yıl ürün yelpazesini genişletiyor.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca lisans verilen ‘Türkiye’nin ilk özel kılavuzluk ve römorkörcülük şirketi’ olan UZMAR, liman operasyonlarında edindiği 30 yılın üzerindeki tecrübesi ile gemi inşa alanında teknik kılavuzlardan gelen geri dönüşlere göre güncelleme ve düzenlemeler yaparak dünyanın her limanının ve her operatörün ihtiyacına göre üretim yapabiliyor.
DENİZ HABER AJANSI