• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 7 °C

BOTAŞ'tan LNG gemisi hamlesi

BOTAŞ'tan LNG gemisi hamlesi
BOTAŞ, 20 yıl ve üzeri uzun dönemli sözleşmelere dayalı, boru hatlarından “pahalı” doğal gaz yerine daha düşük fiyatlardan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmek amacıyla yürüttüğü strateji kapsamında yeni bir adım attı.

BOTAŞ, 20 yıl ve üzeri uzun dönemli sözleşmelere dayalı, boru hatlarından “pahalı” doğal gaz yerine daha düşük fiyatlardan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmek amacıyla yürüttüğü strateji kapsamında yeni bir adım attı.

BOTAŞ’ın, Japon Mitsui O.S.K. Lines (MOL) ile 2.5 yıllığına imzaladığı (bir yıl uzatma olanağı bulunan) Hatay Dörtyol’da bulunan LNG depolama ve gazlaştırma terminali (FSRU gemisi) sözleşmesi sona erdi. Sözleşme uzatılmadı. Geminin, bu ayın ilk günlerinde Güney Kıbrıs’a gittiği belirtiliyor. BOTAŞ’ın, Güney Koreli Hyundai’ye sipariş ettiği FSRU gemisinin eylül ayında geleceği ve Dörtyol’da hizmet vereceği belirtiliyor. Söz konusu gemiden, günlük 28 milyon metreküp gaz sisteme verilebilecek.

Türkiye’de yılda 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları üzerinden doğal gaz; ABD, Katar, Cezayir ve Nijerya’dan da LNG ithal ediliyor.

BOTAŞ, 2019 yılında 13 milyar metreküp LNG ithal etti. Bu miktar toplam gaz ithalatının yüzde 30’una denk geldi. Geçen yıl LNG ithalatında ABD önemli bir pay aldı.

BOTAŞ, bu yıl da daha “pahalı” ¬boru gazı yerine “ucuz” LNG ağırlıklı bir tedarik politikası izliyor. LNG’de, bu kapsamda yapılan ithalatta ABD önemli bir yer tutuyor. Şubat ayında toplam ithalat içinde ABD’nin payı yüzde 18 olurken, Rusya’nın payı yüzde 21’e kadar indi. Rusya’dan ithal edilen boru gazı ile ABD’den ithal edilen LNG arasındaki fark 200 milyon metreküpe geriledi.

GAZLAŞTIRMA TERMİNALLERİ

BOTAŞ, sözleşme yoluyla ya da spot piyasadan satın aldığı LNG’yi, Türkiye’nin değişik noktalarında (Marmara Ereğlisi, İzmir, Hatay’da) bulunan terminal ve FSRU gemileri yardımıyla gazlaştırıyor ve sisteme veriyor. BOTAŞ, bu amaçla hem sahip olduğu terminali kullanıyor, hem de özel sektörün (Kalyon-Kolin ortaklığının İzmir Aliağa’da, Japon MOL’ün bir süre öncesine kadar Hatay-Dörtyol’da bulunan) FSRU gemilerinden hizmet alıyor.

SÖZLEŞMESİ SONA ERDİ

BOTAŞ’ın, Japon MOL ile 2.5 yıllığına imzaladığı Dörtyol’da bulunan FSRU gemisi sözleşmesi nisan ayında sona erdi. Sektörü yakından izleyen uzmanlar, söz konusu geminin, bu ayın ilk günlerinde Güney Kıbrıs’a gittiğini belirtti.,

Peki, BOTAŞ ne yapacak? BOTAŞ, birkaç yıl önce Güney Koreli Hyundai’ye bir FSRU gemisi sipariş etmişti. Geminin, büyük ölçüde tamamlandığı belirtiliyor. Eylül ayında geleceği ve Dörtyol’da hizmet vermeye başlayacağı ifade ediliyor. Bu gemiden, günlük 28 milyon metreküp dolayında gaz sisteme verilebilecek. Geminin, 200-250 milyon dolar düzeyinde olduğu belirtiliyor.

Kolin-Kalyon ortaklığı da Hyundai’ye benzer özellikte bir FSRU gemisi sipariş etmişti. Bu gemi geldi ve İzmir Aliağa’da hizmet veriyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
mustafa özülker
15 Mayıs 2020 Cuma 14:06
14:06
İyi, iyi , aferin. Doyurucu, bilgilendirici haber işte böyle verilir. Teşekkürler !
77.181.47.189
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim