• BIST 9167.58
  • Altın 4040.908
  • Dolar 38.5694
  • Euro 43.6928
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 14 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 10 °C

Bülent Bostanoğlu: Angajman kuralları Deniz Kuvvetlerine devredildi

Bülent Bostanoğlu: Angajman kuralları Deniz Kuvvetlerine devredildi
Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Doğu Akdeniz'de Yunan veya İsrail savaş gemileriyle karşı karşıya gelinmesi halinde angajman kurallarına göre hareket edileceğini söyledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Doğu Akdeniz'de Yunan veya İsrail savaş gemileriyle karşı karşıya gelinmesi halinde angajman kurallarına göre hareket edileceğini söyledi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, "Angajman kuralları Başbakanlık tarafından Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz." dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz'de düzenlenen Mavi Balina-2014 Tatbikatı'na katıldı. TCG Büyükada korvetinde gelen Bostanoğlu, Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık tarafından verilen brifingi izledi.

Bostanoğlu, brifingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Deniz Kuvvetleri olarak Doğu Akdeniz başta olmak üzere çevre denizlerde meydana gelen tüm gelişmeleri yakından ve büyük bir hassasiyetle takip ettiklerini söyledi. Bostanoğlu, "Türk Deniz Kuvvetleri 158 muharip ve yardımcı sınıf gemi, 50'ye yakın hava vasıtası, amfibi deniz piyade tugayı, sualtı taarruz, sualtı savunma ve kurtarma birlikleri, 50 bine yakın nitelikli insan gücüyle etki ve ilgi alanına giren tüm denizlerde Türk milletinin hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi maksadıyla görev yapmakta. Devletin diğer kurumlarıyla eşgüdüm içerisinde bölgesel barış ve istikrara katkı sağlayacak şekilde geçmişte olduğu gibi bugün de kararlılıkla faaliyetlerine devam etmektedir." bilgilerini aktardı.

Karadeniz'de, Karadeniz Uyum Harekâtı'na devam edilirken, Doğu Akdeniz'de Akdeniz Kalkanı Harekâtı icra edildiğini anlatan Bostanoğlu, "Bu milli faaliyetler icra edilirken müttefiklik sorumlulukları kapsamında NATO'nun etkin çaba harekatına yardımcı destek ve direkt destek görevleri yerine getirilmektedir. NATO Daimi Görev Kuvvetine bir firkateyn, Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2'ye bir mayın avlama gemisi, deniz haydutluğuyla mücadele görevine bir firkateynle devam edilmekte. Dünya denizlerinde bayrak gösterilmekte ve Türkiye'nin deniz hak ve menfaatleri etki ve ilgi alanlarımızda başarıyla yerine getirilmektedir." şeklinde konuştu.

Bostanoğlu, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili soruya şöyle cevap verdi: "Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma Gemisini yakından korumakta ve destek sağlamaktadır. Diğer taraftan da Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından kiralanan sondaj gemisini 9 kilometre (5 deniz mili) mesafeden takip etmektedir. Şu anda verilen emir 9 kilometre içine girmeme yönündedir. Bu nedenle herhangi bir taciz veya rahatsız edici durum meydana gelmemiştir. Mavi Balina tatbikatları 2 yılda bir icra ediliyor. Bu çalışmalara iki yıl öncesinden başlanıyor."

Tatbikatla Doğu Akdeniz'de yürüttükleri faaliyetler arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığının altını çizen Bülent Bostanoğlu, "Bu tatbikatın amacı müttefiklerle işbirliğini geliştirmek, özellikle denizaltı savunma harekâtı faaliyetlerini icra etmek. Bize verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz. Angajman kuralları Başbakanlık Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz." dedi. Bostanoğlu, brifingin ardından yabancı gözlemcilerle tatbikatın kurtarma safhasını izledi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim