• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Bursa'da Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu yapıldı

Bursa'da Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu yapıldı
Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu’ Gemlik’te başladı.

Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu’ Gemlik’te başladı. 10-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyumda akademisyenler ve konunun uzmanları tarafından Bursa’daki deniz ve kıyı kirliliği meselesi ele alınacak.

Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce tertiplenen Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu’na Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, UÜ Rektörü Yusuf Ulcay, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, BUSKİ yöneticileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Abdülkadir Karlık, Bursa’nın tarihi, kültürü ve eşsiz doğasıyla kendisini hayran bıraktığını söyledi. Bursa’nın yıllar içerisinde göz ardı edilen deniz şehri kimliğini ortaya çıkarmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak son yıllarda önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Abdülkadir Karlık, “Bursa’mızın 115 kilometre deniz, 80 kilometre de sahil şeridi bulunmaktadır. Kurulan Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar ile Gemlik, Karacabey, Orhangazi ve İznik sahilleri temizlenerek modern tasarımları ve çevre düzenlemeleri ile halkımızın kullanımına sunulmaktadır. Bugüne kadar plajlarda 12 kilometre plaj çevre düzenlemesi, 12 kilometre bisiklet ve yürüyüş yolu, 2.5 kilometre ahşap yürüyüş yolu, 85 adet duş, 111 adet giyinme kabini, 35 adet de wc ücretsiz olarak hizmete sunulmuştur. 24 adet halk plajında 25 kilometre boyunca 80 kişilik personel ve ekiple temizlik sürdürülmektedir” şeklinde konuştu.

2014-2017 yılları arasında Bursa kıyı ve plajlarında 800 bin ton atığın, deniz yüzeyinden ise deniz süpürgeleriyle 420 metreküp atığın toplanarak depolama tesislerine gönderildiğini aktaran Karlık, “Uluabat ve İznik Gölü’ne toplam 400 bin adet yavru balık salınmıştır. Denizlerimizde biyoçeşitliliğin izlenmesi için deniz dibinden görüntülemeler yapılmıştır. Uludağ Üniversitesi ile yapılan protokol ile çevre, kıyı denizi ve denizlerine korunması çalışmalarına ağırlık verilmiştir. Bursa’nın bütünleşik kıyı planı hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatılmıştır. Yat limanı, barınak, kıyı dolgusu, pul tutucu ve mahmuz olmak üzere 600 bin metrekarelik alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda plan ve proje çalışmaları devam etmektedir. Yine BUSKİ Genel Müdürlüğü’müzün mevcut arıtma tesisleri yanı sıra kıyı ilçelerimizde yapmakta olduğumuz tesisler ile Marmara Denizi her geçen gün daha kaliteli bir deniz suyu yakıtı kazanacaktır. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Bursa’nın deniz kirliliğini değil, Avrupa’dan Karadeniz’e akan nehir üzerindeki tüm belediyelerle ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Rektörden 'denizcilik fakültesi' müjdesi

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise konuşmasında en önemli hedeflerinden birisinin Bursa’ya denizcilik fakültesinin kazandırılması olduğunu açıkladı. Hukuki anlamda bir denizcilik meslek yüksekokuluna sahip olduklarını, ancak herhangi bir öğretim üyesi olmadığı için eğitim verilemediğini vurgulayan Rektör Yusuf Ulcay, “Denizcilik yüksekokulu dediğimizde sadece tek bir programımız var. Şuanda dosyayı hazırladık. Üniversite Senatosu olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdiki hedefimiz meslek yüksekokulunu denizcilik ve deniz bilimleri fakültesine dönüştürmektir. Sadece denizin üstüyle değil, denizin altıyla da ilgilenecek ve bilimsel çalışmaları yürütecek bir fakülteyi hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Denizlerin insan eliyle kirletildiğine işaret eden Rektör Ulcay, “Denizin buna rağmen kendisini temizleme kabiliyeti var, ancak bizim denizi kirletme hızımız kendisini temizleme hızından daha fazla. Bu yüzden biran önce ciddi bir bilimsel çalışmanın başlatılması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi ile bu iş birliğini geçtiğimiz yıldan itibaren başlattık. Sanayicilerimize de önemli görevler düşüyor. Marmara’ya kıyısı olan bütün sanayiciler için illa zorlayıcı tedbirler gerekmiyor. Bu kirli atıkların kendileri tarafından deşarj edilmesi gerekiyor. Farklı alanlarda çalışmalar yapılıyor ancak, tam anlamıyla yeterli olduklarını söyleyemeyiz. Topyekûn bir mükemmelleşme için Marmara Belediyeler Birliği’nin bu alanda almış olduğu kararları ciddi bir şekilde uygulamaya sokmalıyız” şeklinde konuştu.

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz da açılış töreninde yaptığı konuşmasında son yıllarda yerel idarelerin yaptığı yatırımlar sayesinde körfezin ciddi bir temizlenme düzenine girdiğini vurguladı. Mevzuat gereğince yakın zaman kadar kıyıların belde belediyelerin yönetiminde olduğunu hatırlatan Başkan Refik Yılmaz, “Kendi çalışanının maaşlarını zor ödeyen bu belediyelerin kıyıları temizleme veya arıtma tesisleri kurma şansı maalesef yoktu. Ancak şuan itibariyle Küçükkumla’da çok büyük bir arıtma tesisi yapılıyor. İşte büyükşehir yasasıyla belediyeler yüzünü denize dönmüş oldu ve kıyılarda planlamalar ehil eller tarafından yapılıyor. Bursa’da 38 kilometre sahil var ve her tarafı adeta ilmek ilmek dokunuyor. Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte özellikle derelerin ıslahı hakkında yetki talebinde bulunduk. Bu yetki belediyelere verilirse çok daha önemli ve sorun giderici işlerin yapılacağına inanıyorum. Biz çocukken Karsak Deresi’nde balık tutuluyorken, şimdi bir tek canlı dahi yaşamıyor” diye konuştu.

Sempozyum aracılığıyla Çevre İl Müdürlüğü’nü daha hassas olmaya davet ettiklerinin altını çizen Başkan Refik Yılmaz, defalarca çağrı yapmalarına rağmen ciddi bir girişimin olmadığını aktardı. Açılış konuşmalarının ardından sempozyum akademisyen ve BUSKİ yetkililerinin katıldığı oturumlarla devam etti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim