Buz kaplı Çıldır Gölü'nde balık avlıyorlar
Doğu Anadolu'da 124 kilometrekare alanıyla bölgenin ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü'nün yüzeyi tamamen buz tuttu. Buz tutan gölde balıkçılar 'eskimo usulü' ile balık avlıyor.
Sıcaklığın sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü bölgede, kara, buza ve soğuğa aldırış etmeden buzları kırıp balık avlayan balıkçılar, ekmek paralarını buzun altından çıkarıyor. Ardahan'a 55, Çıldır ilçesine ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Çıldır Gölü'ne balıkçılar, her sabah güneşin doğuşuyla birlikte yeni umutlarla yola çıkıyor. Balıkçılar vatandaşların çoğunun 'buzlar kırılır' diye üzerine çıkmaya korktuğu gölün üzerine neredeyse her gün çıkıp, buzları kırıp balık avlıyor. Önceden attıkları ağların yerlerini belirleyip oltaya takılan balıkları gölden çıkaran balıkçılar, çok riskli olmasına karşın ekmek parası kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Haftada ortalama 100 kilogram balık avlayan balıkçılar, tuttukları balıkların kilosunu 6 TL'den pazarda satıyor. Akşam eve ekmek parasını kazanmanın mutluluğu ile dönen balıkçılar, yöredeki en büyük geçim kaynaklarının göl olduğunu belirtiyor.
Gölde 36 yıldır balıkçılık yapan Reis Topkaya (56), işlerinin çok riskli olmasına rağmen, eve ekmek götürmek zorunda olduğunu belirterek, buzla ve soğukla mücadele verdiklerini dile getirdi. Buz kırarak balık avlanmanın zevkli olduğunu ifade eden Topkaya, bu yıl Çıldır Gölü'nün geç donduğunu; bundan ötürü yaklaşık 1 haftadır buzları kırıp balık avladıklarını vurguladı. Balık avlayarak evinin geçimini sağlayan bir başka balıkçı Erdal Özdemir de, Çıldır Gölü'nde önceki yıllara göre daha az balık çıktığını vurgulayarak, göle bırakılan ve 'İsrail sazanı' olarak adlandırılan balık türünden dolayı gölden balık sayısında azalma olduğunu ileri sürdü. Ekmek parası için soğuğun yanı sıra hayati tehlikesine olmasına karşın buz üstünde yaşam mücadelesi verdiklerini kaydeden Özdemir, balık avlayarak eve ekmek parası götürmenin mutluluğunu yaşadıklarının altını çizdi. Çıldır Gölü'nün şu an buz kalınlığının 25-30 santimetre olduğunu ifade eden Özdemir, gölün kış turizminde yeterince tanıtılamadığına vurgu yaptı. Bu yıl geçen yıllara oranla geç de olsa donan Çıldır Gölü'nde, aynalı sazan, kayabalığı, kızılkanat, tatlı su kereveti, şafak, tatlısukefali, tahta balığı, aynalı sazan, otsazanı ve asya sazan bulunuyor.