TURMEPA’nın MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle Ocak 2016’dan bu yana yürütmekte olduğu “Çanakkale Deniz Aşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” projesinin 2017 yılı çalışmaları, 15 Şubat’ta Çanakkale Parion Hotel’de düzenlenen Paydaşlar Toplantısı ile başladı. Toplantıya; eğitim çalışmalarını yürütmekte olduğumuz ilçelerin belediye başkanları, projenin hibe destekçisi Japon Mitsui firması Türkiye Genel Müdürü Yoichiro Yagihashi, liman başkanları, muhtarlar, balıkçı kooperatifleri, resmi kurum ve özel sektör yetkilileri, projeye destek veren tüm paydaşlar ile ulusal ve yerel basının temsilcileri katıldı.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın Çanakkale’de Türk Boğazlar Sistemi’nin önemini anlatan ve Çanakkale Boğazı’nda biyolojik çeşitliliğin korunması için yetişkinler ve üniversite öğrencileriyle bilinçlendirme çalışmalarını kapsayan “Çanakkale Deniz Âşıkları - Çanakkale İçin Mavi Adım” projesi ikinci yılında da hız kesmeden devam ediyor. Gestaş A.Ş sponsorluğu ve Parion Hotel desteğiyle 15 Şubat’ta gerçekleşen “Paydaşlar Toplantısı” ile projenin 2017 yılına ilişkin yol haritası oluşturuldu, Çanakkale’nin çevresel sorunları değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Mine Göknar, “Çanakkale Deniz Aşıkları Projesi ile Çanakkale’de ilk kez bu tür bir farkındalık çalışması yapılmış oluyor. Projenin ilk yılında 8.280 kilometre kat ederek 1772 kişiye eğitim verdik. 2017 yılında bu rakamların çok daha artacağını tahmin ediyoruz. Bu toplantıda bulunan herkesin projemizi sürdürmemizde bir rolü, katkısı var. Emeği geçen, katkıda bulunan herkese ve tüm kurumlara çok teşekkür ederim.” dedi.
Toplantıda TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural’ın video mesajı gösterildi. Özkural, “Bu proje, Çanakkale’nin deniz ve kıyılarının her türlü kirlilikten arınması için başlatılmış bir farkındalık çalışmasıdır. Ekibimiz uzun süredir Çanakkale’de sizlerin misafiri olarak çalışıyor. Halkın desteği bu projenin başarıya ulaşmasında büyük önem taşıyor. Bu nedenle Çanakkale halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu olumlu sonuçları takip etmek bizleri çok mutlu ediyor.
Ardından sözü alan projenin hibe destekçisi Japon Mitsui & Co., Ltd. Türkiye Genel Müdürü Yoichiro Yagihashi şunları söyledi: “Uzun süredir iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz Türk toplumu için çalışan TURMEPA ve projelerini desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Mitsui Tokyo, geçtiğimiz 14 yılda Mitsui Çevre Fonu ile dünya çapında 500’ü aşkın projeye destek sağlamıştır. Bu kapsamda, İstanbul Boğazı’nın ardından Çanakkale Projesi, geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’de gerçekleşen 4’üncü projedir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Ergün, “Proje filmi ve rakamlar gösteriyor ki, ortaya çok güzel bir iş çıkmış ve sonuçları da çok faydalı oluyor. Bu projede yer almaktan dolayı çok mutluyuz.” derken, Proje Danışmanı Özgür Emek İnanmaz ise, “Çanakkale ruhu bu topraklarda doğdu. Bu toprağı, bu denizi, bu vatanı korumak bizim ilk görevimizdir. Bu yolda bizi yalnız bırakmayan, daha mavi denizler için projemizin her aşamasında bizlere destek olan kişi ve kurumlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Toplantıda konuşan Çanakkale Liman Başkanı Ramazan Yılmaz, “Çevreye ve denizlere farklı bir gözle bakmamızı sağlayan TURMEPA yönetimine ve tüm ekibe teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı. Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birlik Başkanı Hasan Uysal ise, denizin bekçiliğini yapan kişiler olarak bundan sonra da denizi ve çevreyi korumayı amaçlayan bu tür projelerde tüm balıkçılar adına destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Toplantı, sözü tekrar alan Mine Göknar’ın teşekkür konuşmasının ardından verilen öğle yemeğiyle sona erdi.
DENİZ HABER AJANSI