• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 18 °C

Çanakkale'ye batık tersaneden girdi

Çanakkale'ye batık tersaneden girdi
Kastamonulu Aslan Ailesi, dedeleri döneminde 1914’ten itibaren İstanbul Hasköy’de tersane sahibiyken, daha sonraki dönemde Kağıthane’de de haddehane kurup, demir-çelik işine girdi.

Kastamonulu Aslan Ailesi, dedeleri döneminde 1914’ten itibaren İstanbul Hasköy’de tersane sahibiyken, daha sonraki dönemde Kağıthane’de de haddehane kurup, demir-çelik işine girdi.

Gün geldi, Haliç’in çevresinde “temizlik” adımları atılmaya başlandı. O dönemde Bahattin Gören’in borçlarından dolayı İş Bankası’na geçmiş olan Çanakkale’deki tersanesini satın alıp, gemi yapım işini oraya taşıma yolunu seçtiler.

Derken bir gün, “Kağıthane’de haddehane çalıştıramazsınız” noktasına da geldiler. Şirket-i Hayriye’den yetişme Tacettin Aslan ile Tophane Sanat Okulu mezunu kardeşi Bayram Yusuf Aslan, İstanbul Belediyesi’nin kapısını çaldı:

- Haddehanemizi Kağıthane’den taşıyacak yer arıyoruz. Bize öyle bir yer görsterin ki, kısa sürede yeniden taşınma gündeme gelmesin.
Geçen pazar günü İçdaş’ın Çanakkale’nin Değirmencik beldesindeki termik santral açılış töreni için Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanları beklerken şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tacettin Aslan, Yardımcısı Bayram Yusuf Aslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayhan Aslan ve Adnan Aslan, 3’üncü kuşaktan da Gökalp Aslan ve Necati Aslan’la konuştuk.

Bayram Yusuf Aslan, belediyeden yer istedikleri günleri anımsadı:
- Bize yer gösteremediler. İskenderun’a gitmeyi düşündük. Orada da yatırım arazisi konusunda istediğimiz noktaya varamadık.
Bunun üzerine İstanbul’da Mahmutbey bölgesinde yatırım yapmaya karar verdiklerini vurguladı:

- Mahmutbey’deki fabrikayı kurarken, bölge tankların atış alanıydı. Orada çok uzun yıllar kalabileceğimizi düşünüyorduk ama olmadı. Çanakkale’yi demir-çelik için de üretim bölgesi seçtik. Bekirli’ye adım adım yerleştik.O günlerde yaşadıkları enerji sorununu anlattı:

- Demir-çelik üretimi güçlü enerji gerektiriyor. Burada tesislerimize güçlü enerji sağlayacağımız altyapı yoktu. Soruşturduk, o altyapının sağlanmasının 10 yıl süreceğini öğrendik. Beklemek mümkün değildi. Bursa’dan 180 kilometre enerji nakil hattı çektik. Bugün bölgedeki santrallar bile o hattı kullanıyor.

Mahmutbey’de üretimin 42 yıl sürdüğünü kaydetti:

- 3 yıl önce Mahmutbey’deki üretimi tamamen durdurduk. Çanakkale’ye toplam 5.5 milyar dolar yatırım yapmış olduk. Bunun içinde limandan elektrik santrallarına kadar her şey var.

Bölgedeki altyapı yatırımlarına katkılarına bir örnek daha verdi:

- Bekirli’den ana yola bağlanmak için 7 köyden geçmek gerekiyordu. Bizim TIR’lar köylünün bir tavuğunu ezse sorun olacaktı. Bunun üzerine 7 köyü by-pass eden yolu da biz yaptık. 25 kilometrelik yol 18 kilometreye düştü. Yol güzergahında iki de köprü inşa ettik.

- Elektrik üretimine nasıl girdiniz?

- Önce Bekirli’de kendi ihtiyacımız için bir termik santral kurduk. Enerji piyasasında serbestleşme adımları hızlanınca biz de Değirmencik’deki termik santral yatırımına da giriştik.

- Ne kadar elektrik üretiyorsunuz?

- Şu anda 600 megavatlık üretim var. İkinci ünite devreye girince 1200 megavata çıkacak.

- Rüzgara da girmeyi düşünüyor musunuz?

- Çanakkale’de 120 milyon dolarlık rüzgar enerjisi yatırımı yapacağız.
Çanakkale hep İbrahim Bodur’un kurduğu Kalebodur ve Kale Grubu’yla anılıyor. Aslan Ailesi de 5.5 milyar dolarlık yatırımla kente damga vurmuş bulunuyor.

İçdaş, demir-çelikten tersaneye, limandan elektrik üretimine uzanan tesislerinde 5 bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Genel Müdürleri Bülend Engin de Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor.

1.5 milyar dolarlık ihracat yapıyor, çimentoya da giriyor

İÇDAŞ Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım Sanayi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayram Yusuf Aslan, 72 ülkeye demir-çelik ihracatı yaptıklarını belirtti:
- İhracatımız 1.5 milyar dolara ulaşıyor.

Başta deniz olmak üzere taşımacılığı da kendilerinin yaptığını vurguladı:
- Yaptığımız gemilerin çoğu kendi filomuzda. 500 dolayında TIR ve kamyonumuz var. Ayrıca 250-300 dolayında özel vagon kullanıyoruz. Navlunun maliyetlerde önemli yer tutması nedeniyle bu yolu seçtik.

- Yurt dışında yatırım düşünmüyor musunuz?

- Bizim önceliğimiz Türkiye.
Oğlu Ayhan Aslan araya girdi:
- ABD, İran ve Irak’ta yatırım düşündük. Koşullar uygun olmayınca vazgeçtik.
Bayram Yusuf Aslan, Çanakkale’de bir de çimento yatırımı düşündüklerini kaydetti:
- Demir-çelik üretiminde ortaya çıkan curuf ve kül, çimento hammaddesinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Bunu dikkate alarak çimento yatırımı düşünüyoruz.

- Toplam cironuz ne kadar?

- 7 milyar liraya ulaştık.

Denizden çektiği soğutma suyu ile elektrik üretiyor

İÇDAŞ’ın dökümanlarında “Deniz suyu ile elektrik üreten 4 HES’imiz var” cümlesi dikkatimizi çekti, Bayram Yusuf Aslan’dan dinledik:
- Tesislerimizde soğutma işlemi için denizden çektiğimiz suyu kullanıyoruz. İşlem sonrası o suyu yeniden denize salarken belirli bir yükseklikten akıtıyoruz. O yükseklikten akan suyun gücünü elektriğie dönüştürüyoruz.

- Bu şekilde ne kadar elektrik üretiyorsunuz?

- Her biri 1.5 megavatlık 4 türbin var. Yani, 6 megavatlık üretim söz konusu.

Kaynak: Hürriyet

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim