Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında en önemli yuvalama alanları bulunan yerlerde, her yıl binlerce yavru kaplumbağa denizle buluşuyor.
Türkiye'nin en önemli caretta caretta yuvalama kumsalları ise; Muğla'da Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Antalya'da Patara, Kale, Kumluca, Olimpos-Çıralı, Tekirova, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Mersin'de Anamur, Göksu Deltası, Alata, Davultepe, Kazanlı, Adana'da Akyatan Gölü ve Yumurtalık, Hatay'da Samandağ olarak biliniyor.
Akdeniz'de havaların ısınmaya başladığı mart ayının ortalarından itibaren Caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, çiftleşmeye dönemine giriyor. İlk yuvalar ise nisan ayı ikinci yarısından itibaren oluşuyor. Çiftleşme döneminin ardından carettalar kumullara çıkarak, temmuzun ortalarına kadar yumurtalarını bırakıyor. İlk yuvaların oluşmaya başladığı döneme göre 45-60 günlük sürelerde temmuz ayından itibaren, ilk yavruların yuva çıkışları da temmuz ayı itibarıyla başlayıp, eylül sonuna kadar devam ediyor.
Çiftleşen Caretta caretta'ları rahatsız etmeyin uyarısı
Akdeniz'de ergin dişi ve erkek kaplumbağaların üreme bölgelerine yönelmesiyle Caretta caretta'ların çiftleşme döneminin başladığını bildiren Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nden (DEKAMER), yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulundu:
“Mart ayı sonuna doğru durgun sular, göller ve sahile yakın bölgelerde çiftleşen kaplumbağalara rastlayabilirsiniz. Lütfen onları rahatsız etmeyelim. Dalyan kumsalındaki gözlemler ve bilimsel veriler, iklim değişikliğinin deniz kaplumbağalarının yumurtlama zamanlarını erkene çektiğini göstermektedir. Yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) yumurtlama zamanlarının sıcaklık artışıyla değiştiği ise bilimsel olarak kanıtlanmıştır"
DENİZ HABER AJANSI